Relikviák a MOL tevékenysége kapcsán

2023.08.15. 08:30

A laikusok körében is közkedvelt az olajipari múzeum

Idén tavasztól a két intézmény közötti együttműködésnek köszönhetően kombinált belépőjeggyel lehet felkeresni a Göcseji Falumúzeumot és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumot. Utóbbi vezetősége jónak ítélte az eddigi szezont, pontos adatokat azonban csak jövőre tudnak mondani. Népszerű a MOLZEUM tárlatuk is, amit október végéig lehet megtekinteni.

Mozsár Eszter

Még várja a látogatók a MOLZEUM tárlat.

Fotó: Pezzetta Umberto

Májusban leginkább iskolai és nyugdíjascsoportok jöttek, többen az ország távolabbi pontjáról érkeztek. Emellett köszönthettek külföldi látogatókat például Ausztriából és Franciaországból, tájékoztatott Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes.

- Június végén a Múzeumok Éjszakájára saját szakmai programmal készültünk, s a katasztrófavédelem látványos bemutatójára, valamint a kincskereső versenyre is sokan voltak kíváncsiak – sorolta Németh-Gotthárd Gréta. - A július azért volt kiemelkedő, mert a két szabadtéri gyűjtemény adott helyet az Egerszeg Búcsúnak, abban a hónapban több mint kétezren kerestek fel minket. Az augusztusi hűvösebb időjárás ugyancsak kedvezett a látogatószám tekintetében, s az elmúlt hétvégén a tőlünk induló veterán autós találkozó ugyancsak számos vendéget vonzott.

Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes jónak ítélte a szezont.
Fotó: Pezzetta Umberto

A MOGIM egészen október végéig lesz nyitva, tette hozzá az igazgatóhelyettes, az állandó tárlatok mellett ősszel szakmai rendezvényeket terveznek, az olajipar jelentős évfordulóiról emlékeznek meg.

Dr. Cseh Valentin történész-muzeológus úgy véli, évtizedek múlva felbecsülhetetlen értékűek lesznek a mostani relikviák.
Fotó: Pezzetta Umberto

A MOL-csoport reprezentációs relikviáit bemutató tárlatuk több érdekességgel várja a közönséget. Dr. Cseh Valentin történész-muzeológus kollégájával, Simon István gyűjteménykezelővel állította össze a válogatást, melyben olyan érdekességeket láthatunk, mint például hollóházi porcelán fúrótorony a MOL pakisztáni kutatásainak emlékére, díj a cannes-i rövidfilmek fesztiváljáról, dedikált futball-labda a horvát-magyar EB-pályázat kapcsán, olajipari cégek közötti üzletkötés alkalmából készült emléktárgyak, „karácsonyfa” kútfejszerelvény, különféle évfordulókra készített reprezentációs emlékek, a dél-kelet ázsiai cunamiban nyújtott támogatásért a szlovák különleges mentőktől kapott oklevelek.

 

- Ezeket a kulturális és cégtörténeti tárgyakat a zalaegerszegi múzeum örökölte, miután 2022 decemberében Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója átadta az olajipari vállalat új székházát, a 28 emeletes MOL Campust. A mostani időszaki kiállításon a MOL hazai és nemzetközi kereskedelmi, szakmai kapcsolatainak emlékei kapta helet. A tablókon a kiskereskedelmi hálózat reklám- és értékesítési kampány anyagai kaptak helyet – tájékoztatott egy korábbi Zaol-podcast beszélgetésben dr. Cseh Valentin, aki arról is mesélt, hogy a mai magyar olajipar tárgyi anyaga a későbbiekben felbecsülhetetlen értékkel bír majd. - Kiemelném a Jemenből kapott relikviákat vagy a cég szlovák leányvállalatának, a Szlovnaft Group-nak az emlékeit. Ők folyamatosan jelentősen támogatják a szlovák különleges mentőszolgálatot, akik annak idején részt vettek a 2004-es dél-kelet ázsiai szökőár mentési munkálataiban. A MOL komolyabban szponzorál több sportágat (futball, motorsport, Forma1), így találunk például aranyozott focilabdát a tárlókban – tette hozzá történész-muzeológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában