Kakasdombnak is nevezik a települést

2023.06.15. 09:30

Falunap főzőversennyel és kulturális programokkal Semjénházán

Kakasfőző-verseny, kulturális bemutatók sokasága, valamint gyermeknapi és közösségi programok is helyet kaptak a rendhagyó módon az elmúlt hét szombatján megrendezett semjénházi falunapon.

Gyuricza Ferenc

A délutáni kulturális programban a molnári tánccsoport is színpadra lépett Fotó: Gyuricza Ferenc

A dél-zalai településen ugyanis korábban az volt a szokás, hogy pünkösdkor tartják a falunapot, s az a szombatot és a vasárnapot is kitölti. Preksen László polgármester elmondása szerint idén technikai okok miatt szakítaniuk kellett ezzel a hagyománnyal, s ha már így alakult, a programot is összevonták.  

- Eddig az volt a jellemző, hogy szombaton tartottuk a gyermeknapot és a főzőversenyt, míg vasárnap kulturális műsorral szórakoztattuk az érdeklődőket – magyarázta a polgármester. – Most egy napba sűrítettük bele az eseményeket, így délelőtt a település Nagy-Magyarország emlékművénél ünnepi szentmisével kezdtünk, majd megemlékeztünk az I. és II. világháborús hősi halottakról. Ezt követte a gyermeknapi játszóház, illetve vele párhuzamosan 11 csapat részvételével a kakasfőző-versenyünket is elindítottuk.  

Utóbbi magyarázataként Preksen László elmondta: miután Semjénházát a földrajzi elhelyezkedése miatt többen Kakasdombnak is nevezik, ezért döntöttek úgy évekkel ezelőtt, hogy a főzőversenyhez alapanyagként kakashúst ad a benevezett csapatoknak az önkormányzat, fantáziájukra bízva, hogy abból milyen ételt készítenek. Idén a polgárőrök lepték meg leginkább a zsűrit, ők disznóvágásokhoz köthető húsos káposztát készítettek a kapott alapanyagból, s ezzel meg is nyerték a versenyt.  

A délután folyamán helyi és környékbeli csoportok, művészeti együttesek fellépésével folytatódott a falunapi program, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei és Sipos F. Tamás énekes, míg zárásként a Mura Band szórakoztatta a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában