Bűnmegelőzési programsorozat a drámapedagógia eszközeivel

2023.05.18. 14:00

A tanár úr tényleg beleszeretett a diákjába?

Mit tehetsz, ha az interneten bántanak? Hogyan védekezhetsz, ha valamilyen etnikai vagy társadalmi kisebbséghez tartozol és ezért zaklatnak? Mit, ha lopnak tőled, ha ellened irányulóan sérülést okozva lépik át az emberi kapcsolatok érzelmi határait, vagy ha a barátod vét a közrend ellen?

Arany Horváth Zsuzsa

Az internet veszélyei, "Fent van a NET-en" Liszt-iskolai foglalkozás a 6.a osztályban

Fotó: Mihály Péter

A kérdésekre nem direkt, nem sablonos vagy közhelyes, de mélyen és hosszan ható saját választ adhatnak azok a zalaegerszegi diákok, akik részt vettek az elmúlt két évben a tematikus drámapedagógiai foglalkozásokon.

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulatának tagjai és volt dramaturgja állította össze hat témakörben az úgynevezett nyílt végű drámafoglalkozások menetét, amikor a diákok maguk vonhatták le következtetéseiket. A program során 1600 általános és középiskolás tanuló vett részt a 60 speciális órán, s lehetett játszótársa Madák Zsuzsannának, Mihály Péternek, Mikita Zsuzsanna Lillának, Fritz Attilának, Magyar Cecíliának és Kováts Dórának.

Miről esett szó? Arról, hogy két rivális iskola újságíró szakkörének tagjai miként nyilvánulnak meg a közösségi médiában, jól értelmezik-e a csoportelkötelezettséget.  Fájdalom, kétségbeesés, intellektuális és érzelmi hullámvasút... Hiteles információ-e minden, ami fent van a neten? Félig romos japán sportstadiont látunk a képen, mellette a szöveggel, miszerint tegnap bombázták, holott valójában bontották az épületet, méghozzá évekkel korábban. Utánajárunk? Melyiket hisszük el?  

Vagy: egy kiközösített 13 éves kislány iskolaváltása hoz-e számára megoldást, vagy ott is lúzernek csúfolják... A kiskamasz jóbarátok addig dobálják heccből kővel az ablakot, amíg bekövetkezik a tragédia, ami a büntethetőség gondját hozza el. A német kisvárosba ukrán menekültek érkeznek, a két náció fiataljai a város parkjában találkoznak, kerülnek konfliktusba. A szerelmes tinédzser srác a tanára ellen fordul, mert azt hiszi, a férfi az osztálytársnőjével viszonyt folytat.

 Drámapedagógiai óra a Kölcsey-gimnáziumban a kisebbségi csoportok megfélemlítése témakörben – Fritz Attila, Madák Zsuzsanna, Mikita Zsuzsanna Lilla     
Fotó: Pezzetta Umberto

Megannyi életszerű, aktuális probléma, amivel a tizenévesek naponta találkoznak, s gyakran nem kapnak támaszt a felnőtt társadalomtól ahhoz, hogy biztonsággal eligazodjanak. A foglalkozások lényege, hogy a gyerekek maguk "rendezik be" a történeteket, a sztoriban működtetik természetes jóindulatukat, vagy épp előítéleteiket.

A program véget ért, szerdán Mihály Péter színművész összegezte a tapasztalatokat és a színészi oldalon keletkezett élményeket. Elmondta, számukra is rengeteg tanulsággal szolgáltak az órák, a saját életükre is jobban rálátnak. Ő például négygyermekes apaként másképp reagál a gyerekcsínyekre, azok következményeire.  A résztvevőktől kapott visszajelzéseket taglalva idézte az egyik mellbevágóan érett gyermeki konklúziót: ötödik osztályos diák fogalmazta meg, "azon múlik az életem, hogyan választok barátot".  

A program a tettek következményeire, a büntetés személyes és társadalmi hatásaira, a megfélemlítés és bántalmazás erejére, az előítéletek torzítására érzékenyítette a gyerekek szenzorait, de arra is kitért, kiknek miért állhat érdekében, hogy másodrendűnek állítsanak be csoportokat, embereket, hogyan tanítanak bennünket gyűlölni. Fontos volt, hogy például a zaklatás bemutatása során az agresszor, a tétlen szemlélő és az áldozat szemszögét is felvehették a diákok. A csoportok elkülönülésekor pedig a különbözőségeinkben rejlő emberi erőforrások örömére is rálelhettek a résztvevők. A közrend és vagyon elleni vétségek esetén láthatták, miként működik a nem mindig egybeeső jogi és a morális igazság.

Horváth Gábor, Zalaegerszeg önkormányzata polgármesteri hivatalának osztályvezető-helyettese és  Mihály Péter a zárórendezvényen  
Fotó: Pezzetta Umberto

A drámapedagógiai bűnmegelőzési sorozat gondolata már öt éve megfogalmazódott Zalaegerszegen, építve többek között Ruszt József színházalapító  rendező által a nyolcvanas évekbeli beavató színházi hagyományra, illetve a Hevesi Sándor Színház Tantermi deszka projektjére. Az akadályozó tényezőket végül sikerült legyőzni és forrásokat rendelni a nevelés eme izgalmas és rendhagyó válfajához.

A bűnmegelőzési program TOP-pályázatból valósulhatott meg, a zalaegerszegi önkormányzat konzorciumi partnere a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ volt. A szervezők reménykednek a folytatásban, igyekeznek újabb pályázati forrást találni, hogy még több tanulóhoz juthassanak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában