Pálinkaverseny

2023.04.02. 12:00

Kajszibarack és császárkörte lettek a legjobb pálinkák

A závodi Szász Gábor Orange red kajszibarack pálinkája érdemelte ki a nagydíjat, vagyis a tolnai italt választották Pannónia kincsének az 5. Pannónia párlatversenyen. Az ünnepélyes díjkiosztót szombaton tartották az István Parkhotelben.

Benedek Bálint

A díjátadó után a résztvevők a nagydíjassal, balról: Gazdag Attila, Cseresnyés Péter, Szász Gábor, V. Németh Zsolt és Balogh László Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az esemény résztvevőit Gazdag Attila, a mustra főszervezője, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnök köszöntötte. Aki beszédében emlékeztetett: az ország nívós párlatversenyével egy időben, ugyanezen a helyszínen első ízben tartották meg az I. Kárpát-medencei körtepálinka és párlatversenyt, az I. Pyrus Master-t. A rendkívüli viadalon, a szakértői bírákból álló zsűri górcső alá vette a magyarok egyik legősibb kincsét, a sokak által kedvelt, és talán az egyik leghíresebb gyümölcsöt, a körtét, annak legnemesebb formájában. Ezzel együtt kiemelkedő tételszámot, vagyis 888 párlatot bírálhattak az ítészek, ami azt mutatja, hogy fejlődik a pálinkakészítés tudománya.

- Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára - mondta Balogh László Nagykanizsa polgármestere. - Az eredeti fáról újraszaporított oltvány megtalálható Kovács Gyula pórszombati Tündérkertjében, ahonnan Kanizsán már hármat elültethettem. A gyümölcséről annyit tudunk, hogy lédús és ízletes, egyszínű sárga őszi körte, talán pálinkának is jó.

A két versenyre 888 minta érkezett, ennek megfelelően több száz díj talált gazdára. Fotós: Szakony Attila

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő megtiszteltetésnek tartja, hogy a bírálatba is betekintést nyerhetett és a díjátadón is részt vehet.

- Elismerés jár a szervezőknek, hogy a sormásit az ország öt legjobb, legrangosabb pálinkaversenyei között tartják számon - fogalmazott. - Szintén büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a folyamatos szűréseknek hála a magyarok egy bálban szívesebben választják a minőségi italt, szemben más nemzetekével.

Az esemény fővédnökét, V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeinkért felelős miniszterelnöki biztosát büszkeséggel töltötte el, hogy néhány éve az egyik pálinkája, a kormin szőlő ezen a versenyen kategóriagyőztes lehetett.

- A zsűrinek nem lehetett egyszerű dolga, hiszen minden párlat kitűnő tétel, csak árnyalatnyi különbségek lehettek közöttük - tette hozzá. - Már régen nem az erejükkel akarnak hódítani az italok, sokkal inkább a zamatukkal. Már a mesterséges intelligencia is tudja: gumicsizmából nem lehet pálinkát főzni, az csak a megfelelő minőségű gyümölcsökből készíthető, amelyek előállítását szigorú szabályozások határozzák meg.

Majd átadták a díjakat. A megannyi arany-, ezüst- és bronz minősítések mellett a kategóriák első helyezettjei is elismerésben részesültek. A legjobb bérfőzde a tolnai Harc településről a Brill pálinka lett, a bérfőzetők között a závodi Szász Gábor nyert, míg a legjobb magánfőzőnek a nagyrécsei Kovács Károlyt választották. Nagykanizsa legjobb párlatának járó elismerést Rácz Zoltán fertődi zamatos málna pálinkája kapta, a közönségdíjat a letenyei Pintér Gergely piros vilmoskörte pálinka érdemelte ki. A Pannónia kincse 2023-as nagydíjat a závodi Szász Gábor vehette át, míg a Pyrus Master nagydíján a békési Dézsi László császárkörte pálinkája bizonyult a legjobbnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában