Balázs János zongoraművészt állva ünnepelte a közönség

2023.04.01. 08:00

Cziffra Györgyre, a világhírű zongoravirtuózra emlékeztek

A Cziffra Fesztivál keretén belül hatalmas sikerű koncertet adott péntek este Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Szabó Judit

Cziffra Fesztivál - Különleges koncerttel emlékeztek Cziffra Györgyre Zalaegerszegen

Fotó: Katona Tibor

A telt házas előadás után állva ünnepelte a művészt a zalaegerszegi közönség, amelynek soraiban jó néhányan hallották már ugyanezt a műsort, mégpedig 1983. március 17-én. Ezen a napon Cziffra György (1921-1994) világhírű zongoravirtuóz kétezer ember előtt játszotta a péntek este hallott darabokat Zalaegerszegen, a Sportcsarnokban. Dr. Szigethy István zalaegerszegi ügyvéd, aki a komolyzene iránti rajongásáról és nagy lemezgyűjteményéről is ismert, kezdeményezte, hogy Cziffra György emlékezetes, sokak számára – számára is – életre szóló élményt jelentő zalaegerszegi koncertjét „ismételjék meg” a zongorazseni születésének 100. évfordulójára szervezett emlékévet követően.

Az emlékév Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével valósult meg 2021-ben és 2022-ben, hazánk és a nemzetközi zenei élet legjelentősebb városaiban. A művésznek Cziffra György a példaképe, szellemi hagyatékának ápolására alapította 2016-ban a Cziffra Fesztivált, amely a fiatal tehetségek támogatására is kiemelt figyelmet fordít. A koncerten többek között Schubert, Liszt és Chopin műveit játszotta, a két ráadás egyikeként pedig „egy kis bécsieskedést”: egy olyan improvizációt ismételt meg, amelyet Cziffra a budapesti éjszakai életben adott elő, sokáig ugyanis bárokban, éttermekben szórakoztatta zongorajátékával hajnalig a vendégeket.

FARKAS Ignác; CZIFFRA György
Cziffra Fesztivál - Különleges koncerttel emlékeztek Cziffra Györgyre Zalaegerszegen
Fotós: Katona Tibor

A 40 évvel ezelőtti zalaegerszegi hangverseny pénteken újra előadott repertoárját próza kísérte: Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel részleteket Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi könyvéből. A felolvasások során felidézte a reménytelen helyzetekből újra és újra kitört, s végül a megérdemelt világhírnévig jutott, 1956-ban Párizsba emigrált magyar művész küzdelmeit, akit káprázatos zongoratechnikai és improvizációs készsége emelte a legnagyobb előadók sorába.

Balázs János koncertjét követően levetítették a Cziffra 100 – Tele van a két kezem boldogsággal című filmet, amely szintén a művésznek állít emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában