Együttműködési megállapodás

2023.03.10. 19:00

Díjtalan múzeumi belépés bagodiak számára

Együttműködési megállapodást írt alá a Göcseji Múzeum és a Bagod Község Önkormányzata pénteken.

Arany Gábor

Sipos Ferenc(b) és dr. Kostyál László az aláírás után

Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A Sipos Ferenc polgármester és dr. Kostyál László múzeumigazgató által kézjeggyel ellátott kontraktus értelmében a bagodi lakosok, valamint a község iskolájába, óvodájába járó gyermekek díjmentesen tekinthetik meg a Göcseji Múzeum épületében az állandó és időszaki kiállításokat. valamint a Mártírok úti kommunizmus áldozatainak emlékhelyét. Az október végéig tartó kedvezményes időszakban a látogatónak elegendő igazolni bagodi lakhelyét a belépéshez, a díjat helyette az önkormányzat fizeti ki a múzeum számára. A kedvezményes időszakban az Elődeink élete című állandó kiállításra két alkalommal tárlatvezetéssel is megtekinthető lesz. Ezt az önkormányzat hirdeti és szervezi meg, várhatóan kora nyáron, illetve ősz elején, közölte Sipos Ferenc.

Régmúltra nyúlik vissza a község és a közgyűjtemény együttműködése, mondta dr. Kostyál László. Ennek egyik pár éve írt fejezete volt, amikor 2019-ben megjelent Béres Katalin történész-főmuzeológus a Bagod - egy Zala menti falu évszázadai című kötete. A következő év nyarán pedig a Göcseji Múzeum régészei helybeli önkéntesek segítségével folytattak ásatásokat Bagod határában, és római kori nyomokra, leletekre bukkantak ott, ahol az 1970-es már években előkerült több részletben egy római kori család síremléke. 

Sipos Ferenc ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a lelőhely közelében akadálymentesített pihenőt és a római kort bemutatóteret hoztak létre. Mindezt az ókorra utalva triklinium formájában alakították ki, a római korhoz illő növényekkel ültették körbe, és itt helyezték el a sírkő másolatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában