Kőműves Kelemen: Erő, ami mindent elsöpör

2023.02.12. 17:00

Premier utáni fogadást tartottak a Hevesi Sándor Színházban

Zajos sikert aratott a Hevesi Sándor Színház legújabb premierje, a pénteken bemutatott Kőműves Kelemen című rockballada. „Olyan erős, a nézőket letaglózó erő, energia jött létre, ami mindent elsöpör, mindent elvisz” mondta a Tompagábor Kornél rendezte előadás után tartott fogadáson Besenczi Árpád igazgató.

Varga Lívia

Az előadás után tartott fogadáson (b-j) Vigh László országgyűlési képviselő, Besenczi Árpád igazgató, Balaicz Zoltán polgármester, Tompagábor Kornél rendező, Bot Gábor, a címszereplő, Fejes Lóránt, az előadás főtámogatója, a Lambda Systeme képviseletében, Kósa Ruben koreográfus, valamint a darabban szereplő gyerekek: Besenczi Zsongor, Besenczi Liána, Besenczi Hella, Lenk Lora és Somogyi Roland

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Mikor Gábort felkértem a darab rendezésére, az első reakciója az volt: „Jajj neee!”. Aztán gondolkodott és hála Isten elvállalta – kezdte köszöntőjét Besenczi Árpád igazgató, hozzátéve: a teátrum vezetőjeként fontos célja, hogy a színház, mint a kultúra zászlóshajója kooperáljon a városban működő társintézményekkel, művészeti csoportokkal. – S ez most ebben a darabban megvalósult, hiszen megmutathattuk, hogy a Zala Táncegyüttesnek milyen kiváló táncosai és főleg: milyen kiváló koreográfusa van Kósa Ruben személyében.

Megjegyezte: korosztálya és az idősebbek számára a Kőműves Kelemen rockballada leginkább a házibulikat jelentette, aztán „jött a Gábor, aki teljesen új látásmóddal és új képekkel, hangulattal közelített ehhez a műhöz”.

Besenczi Árpád felidézte: az első olvasópróbán meglepődött a teljesen heterogén társulattól, „megláttam a városháza kommunikációs szakreferensét, jött egy tehetséges végzős egyetemista a kaposvári színművészeti egyetemről, ott volt a Hevesi-színház két oszlopos tagja, Bot Gábor és Urházy Gábor László, valamint a fiatal, feltörekvő derékhad és még három táncos a Zala Táncegyüttesből”, sorolta.

– És láss csodát: öt hét alatt Gábor és Ruben keze alatt ez a heterogén társaság elkezdett formálódni, és olyan erős, a nézőket letaglózó erő, energia jött létre, ami mindent elsöpör, mindent elvisz – hangsúlyozta az igazgató, majd mosolyogva megjegyezte: 58 éves korára jutott el oda, hogy egyszer csak három Besenczi-gyerek állt mellette a színpadon.

Tompagábor Kornél emlékeztetett: hálás helyzet, hogy ez az előadás létrejöhetett, hiszen az országban a színházak jó része jelenleg zárva van.

– Van, aki a szakmának dolgozik, szíve joga; van, aki meg a barátainak. A színház legnagyobb barátai pedig a nézők. Ha ők szeretik az előadást, akkor jót csináltunk – közölte a díszletet is megálmodó rendező. – Isten áldja önöket, hogy itt voltak, Isten áldja ezt a csapatot, ezt a színházat!

Sarkadi Imre befejezetlen művét Ivánka Csaba dolgozta át zenés színpadra, a rockballadát a Szörényi Levente-Bródy János szerzőpáros jegyzi.

A zalaegerszegi előadás szereplői, alkotógárdája:
Kőműves Kelemen: Bot Gábor
Vándor: Besenczi Árpád (Jászai Mari-díjas)
Anna: Dura Veronika
Boldizsár: Urházy Gábor László
Máté: Ticz András
Izsák: D. Varga Ádám
Benedek: Kovács Martin
Márton: Szentgyörgyi Dániel e.h.
Ambrus: H. Horváth Gyula
Karuj: Cseh Richárd
Mihály: Helvaci Ersan David
György: Bolla Dávid
Sebő: Nárai Dominik/Táncos Kristóf
Gyula: Mrakovics Norbert
Radó: Fritz Attila
Hírnökök: Salamon Attila és a gyerekek, Besenczi Zsongor, Besenczi Liána, Besenczi Hella, Lenk Lora és Somogyi Roland
Díszlet: Tompagábor Kornél
Jelmez: Szőke Julianna
Koreográfus: Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője
Zenei vezető: Máriás Zsolt
Világítás: Németh László
Asszisztens: Mikita Zsuzsanna Lilla

Az évad utolsó premierje március 24-én, pénteken Gyárfás Miklós-Szabó Tamás Tanulmány a nőkről című darabja lesz, Besenczi Árpád rendezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában