Eltemették a telet

2023.02.05. 11:30

A mohácsi busók lenyűgözték az Erzsébet-térre érkezőket

Az orkánerejű széllökések ellenére több százan gyűltek össze, hogy szombaton közelebbről is megnézzék a mohácsi busók 19 fős társaságának műsorát a nagykanizsai Erzsébet téren.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A rendezvényt az idén 153 éves Kiskanizsai Polgári Olvasókör jóvoltából láthatta a város közössége. A két szervezet kapcsolata régi, hiszen az Olvasóköri Országos Szövetségből jól ismerik egymást. Kanizsára először látogattak el. A busójárás tavaszváró, téltemető népszokás, amely a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodásából és dramatikus néphagyományából ered. Ebből most a kanizsaiak is kaptak ízelítőt.

A mohácsi busók a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom plébániájának közösségi házában gyülekeztek. A vidám, maskarába öltözött társaság Nagy Vendel címzetes apátplébános áldásával indult el az Erzsébet térre, ahol hatalmas tömeg és Balogh László polgármester várta őket és még kicsit beállt közéjük is. Beszédében elmondta: a busóknak és rajtuk keresztül mindenkinek fontos a tél temetésének rítusa, tehát a „poklade”, amely az átváltozást, átalakulást jelenti. A farsangi időszak lényege ezért a nevetés és a színek. Jelentése pedig, hogy vége a télnek, minden új életre kel, talán jobb idők jönnek a városba is.

- A mohácsi busó barátaink fogadását a Bethlen Gábor Alap rendezvényszervezésre elnyert pályázati forrásából finanszíroztuk, de sokat segített a kiskanizsai plébánia is, no és persze a kulturális csoportok - mondta Salamon Sándorné, az olvasókör elnöke. - A jellegzetes faálarcos, bundás alakok műsorát követően a MužiKaj tamburazenekar és a Szikrák táncegyüttes melegítette fel a jelenlévőket.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Ezekkel az alakokkal mindenki készített egy fényképet a téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában