Újrahasznosítható bábok a farsang jegyében

2023.02.16. 09:30

A kézműves ház online vetélkedője és műhelygalériája

Még mindig zárva tart a Gébárti Regionális Népi Kézműves Ház, így az aktuális foglalkozásaikat – az adventihez hasonlóan – online térben, a Keresztury VMK honlapján teszik közzé.

Mozsár Eszter

Két évvel ezelőtt a pandémia miatt nem fogadhattak látogatókat, akkor is online készült a foglalkoztató füzet. Archív felvételünkön Pozvai Andrea, az alkotóház munkatársa.

Fotó: ZH-archív/Katona Tibor

Farsang idején népi kézműves foglalkozásokra hívják a családokat, érdeklődőket. A mostani online rendezvény az újrahasznosítás jegyében valósul meg, így mindenki kényelmesen, otthon fellelhető anyagokból készítheti el a játékokat: a macis kézi hangkeltő dobot, a téltemető-gondűző kiszebaba bábot, gólyaálarcot régi pólóból, atlétából és tojástartó dobozból. A gólyaalakoskodás érdekes története is olvasható a leírásban: ezek főleg a farsangi felvonuláskor, a fonóházi játékokban és lakodalmas jelenetekben fordultak elő. A gasztronómiai élvezet sem maradhat el, ezúttal mutatós és finom rózsafánkot süthetünk. A játékok és az álarc elkészítését Pozvai Andrea játékkészítő, a Népművészet Ifjú Mestere tette közzé az online lapozható oktatófüzetben.

A hagyományokhoz híven vetélkedőre hívják a családokat a szervezők, az ugyancsak a füzetben található kérdőívet február 21-ig lehet kitölteni, a megfejtéseket a [email protected] email címre várják. Eredményhirdetés február 22-én, hamvazószerdán lesz. A szerencsés három nyertes Csuti Tibor fazekasmester bögréjét, valamint a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves történetét bemutató képes kiadványát kapja ajándékba.

Lapozható online farsangi képes oktatófüzet: https://anyflip.com/cpudk/cqjk

https://www.kereszturyvmk.hu/kh/programok/online-farsangi-nyitott-muhelygaleriak-hetei

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában