Ajánló

2023.01.20. 08:30

Túra, vízszentelés és a magyar kultúra napja - Programok a Balaton térségéből

Péter B. Árpád

A hagyományokhoz híven, az ortodox vízkereszt alkalmából Kardamakis Konstantinos Arsenios, a konstantinápolyi egyetemes patriarchátus metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája megszenteli a Balatont a keszthelyi Szigetfürdőnél szombaton 12.30-tól. Előtte 10 órától ünnepi liturgiát mutat be a Fő téri templomban. A képen a tavalyi vízszentelési szertartás egyik pillanata

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap-archív

A magyar kultúra ünnepe

A Fejér György Városi Könyvtár és a Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület Kőrösi Csoma Sándor Klubjának közös rendezvényén ünneplik a magyar kultúra napját pénteken 16 órától a keszthelyi bibliotékában. Itt évfordulós írók, költők műveiből adnak elő válogatást a klub tagjai. A műsort Görbe Károlyné állította össze.  

Szálinger Balázzsal találkozhatnak

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken 17 órától az alsópáhoki művelődési házban fellép a Bodzavirág népdalkör és az Allegrezza kamarakórus, majd Szálinger Balázs József Attila-díjas költővel, íróval találkozhat a közönség, aki a 22 év után ismét kiadott Zalai passió című hexameterben írt vígeposzát mutatja be.

Gálaműsor Hévízen

Hévízen szombaton 17 órakor a városháza dísztermében tartják a magyar kultúra napja tiszteletére rendezendő gálát, amelyen fellép az Illyés-iskola néptánccsoportja és számos zenét tanuló növendéke, a Tiszta Forrás Dalkör, valamint Király Erika Radnóti-díjas előadó. 

Színművészek, díjak, éremgyűjtők   

Vasárnap 16 órakor kezdődik a keszthelyi kultúra napi ünnep a Fejér György-könyvtár olvasótermében. Itt Bellus Attila és D. Varga Ádám színművész lép fel, majd a város vezetői átadják a Pro Cultura Keszthely-díjat. Ez alkalomból „Petőfi 200” címmel megnyílik a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének emlékkiállítása.

Ökumenikus imaalkalom

Pénteken zárul az ökumenikus imahét keszthelyi programja. A Kis Szent Teréz-bazilikában 17 órától közösen szolgálnak a keresztény felekezetek helyi papjai és lelkészei, igét e napon Tál Zoltán, a Fő téri templom plébánosa hirdet. Az alkalmat agapé követi.

Vadlán túra

Térségi túra indul szombaton 11 órakor a vonyarcvashegyi Helikon Taverna parkolójából. A résztvevők Gazda Rita vezetésével a Mária-szobor, Fénykereszt, Vadlán-lik, kőbánya, Nagymező, Berzsenyi-kilátó útvonalat bejárva érkeznek vissza az étteremhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában