Összeköti a magyarokat

2023.01.16. 15:00

Kétszáz éve született Kölcsey Himnusza - A magyar kultúra napját ünnepelték Kapcán

Kétszáz évvel ezelőtt, 1823. január 22-én tisztázta le, s fejezte be legnagyobb hatású verse kéziratát szatmárcsekei magányában a magyar klasszicista irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Kölcsey Ferenc. Az évfordulón 1989 óta nemcsak a Himnusz születését ünnepeljük, de egyben ez A magyar kultúra napja is.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorec-Csuka Judit a kapcai ünnepségen

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Muravidéken már az elmúlt hét végén elkezdődtek A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett programok. Kapcán a több mint harminc éve működő József Attila Kulturális Egyesület szervezte meg azt az emlékműsort, amiben a helyi népdalkör mellett a lendvai 1. számú általános iskola Cséphadaró népdalcsoportja, valamint a zalakomári Somsits Antal Általános Iskola tanulói működtek közre, míg díszőrséget murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület tagjai adtak.  

A megemlékezés során elsőként Herzenjak Mária, a szervező egyesület elnöke mondott köszöntőt, majd dr. Zágorec-Csuka Judit író költő, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója szólt a jelenlévőkhöz. Utóbbi arról beszélt, hogy egy nemzet kultúráját senki sem sajátíthatja ki, az közös tulajdonunk.  

- Kölcsey Ferenc Himnusza összeköti a világban élő magyarokat – folytatta a szónok. – Az anyaországi magyarságot a határon túliakkal, éljenek azok a Kárpát-medencében vagy szórványban, akár Európán kívül, más kontinenseken. Legyen mindenki büszke rá, bármilyen kis magyar közösségben is él, hogy annak a nagy, összekötő erőnek a tulajdonában van, amit nemzeti kultúrának nevezünk. 

A program zárásaként a résztvevők megkoszorúzták azt a kopjafáját, amit Horváth Ottó zalabaksai polgármester készített, s azt a magyarországi község ajándékaként állították fel a magyar kulturális értékek tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában