A rémek kifestése öngyógyítás

2023.01.12. 06:50

Bedő Sándor képzőművész-tanár életművét összefoglaló képes album jelent meg

A múlt ősszel életmű-kiállítással tisztelgett Egerszeg a 2017-ben 70 évesen elhunyt Bedő Sándor képzőművész-tanár előtt.

Arany Horváth Zsuzsa

Szényi Zoltán pályatárs, dr. Kostyál László és Seres Péter a kötet bemutatóján

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben látható tárlat zárásán ismerhette meg a közönség a közben elkészült, puritán egyszerűséggel  Bedő Sándor címet viselő, a Zalai T-Ma Kiadó gondozásában 200 példányban megjelent  albumot, mely Seres Péter fotográfus, dr. Kostyál László művészettörténész-múzeumigazgató közös vállalkozása. A műítészi tanulmányt Szemadám György jegyzi, s lapunk 1997-es, Magyar Hajnalka által készített interjúja is helyet kapott benne.

Kőszegi kép 1973
Forrás: Reprodukció: Seres Péter

Az alkotók már korábban bizonyították, a zalai képzőművészeti élet múltjának, jelenének enciklopédikus igényű közkinccsé tételében érdekeltek. A nagyszabású Képzőművészet Zalaegerszeg  album adta az ötletet Bedő Sándor alkotói pályájának képes könyvbe foglalására, amelynek alapköve a festmények színvonalához felnövő, szintén művészi igényű fotográfia. Seres Péter több száz, magángyűjteményben, múzeumban, a család által őrzött alkotás reprodukcióját készítette el úgy, hogy a színvilág minimálisan se sérüljön. A társművészeti alázat azért is értékes, mert a fotós személyesen soha nem találkozott Bedő Sándorral.

Önarckép II. 2001
Forrás: Reprodukció: Seres Péter

Az időrendben sorjázó festmények átlapozgatásakor az olvasó képet kap arról, hogy az úgynevezett nagy generáció szülöttét, Bedő Sándort koronként milyen téma foglalkoztatta. Az ironikus tartalmú kortörténeti lenyomatok mellett (például az Ex Librisekkel) a magyar művészet és a kulturális szféra jelesei előtt tisztelgő festmények adnak önálló korszakot, majd az életmű utolsó szakaszában a kereszt motívum képzőművészeti módszerű tanulmányozásának, ábrázolásának lehetünk tanúi. A természeti formaelemek pedig mindvégig elkísérték Bedő Sándor vizuális világát. Generációjának már volt lehetősége, bátorsága kísérletezni s eljegyződni az avantgárd irányzatokkal, ez főleg a kilencvenes években született műveken köszön vissza.

In memoriam Kisfaludi Strobl Zsigmond - 2005 - vászon, olaj
Reprodukció: Seres Péter

Pedig a tanítás mellett kevés ideje maradt a szabad alkotásra. Ráadásul szaktanácsadó és szakfelügyelő is volt, sokáig vezette a vasi és zalai rajztanárok táborait. Maradt az éjszaka, illetve az iskolai vakációk ideje.

A Bedő Sándor album létrejötte több helyi vállalkozásnak és a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítványnak köszönhető.  

E közös munkáról szólva Seres Péter fotográfus portálunknak elmondta, a kiadványok készítése során kialakult az a szakmai és finanszírozási modell, ami jó esélyt adhat a további tervek megvalósításra.

Önarckép halakkal  - 1990. Ez a kép látható a kötet borítóján is
Forrás: Reprodukció: Seres Péter

Hiszen elképzelések vannak. Szeretnék, ha több értékes zalai, zalaegerszegi életmű kaphatna önálló kötetet, akár élő vagy már elhunyt, kevésbé reflektorfényben működő vagy működött művészről van szó. Noha napjainkban rengeteg helye van a pénznek, ám a kulturális értékteremtés sosem csak a mának szóló misszió. A szóban forgó album sikere is ezt jelzi: már nem lehet megszerezni, a kinyomtatott példányok elfogytak.

Akinek sikerült hozzájutni, beleláthat a kezdetben színésznek készülő,  a belső rémeket magából öngyógyításként is ki-kifestő, kissé mindig szomorkás férfi gondolataiba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!