Göcseji Múzeum

2023.01.13. 19:00

A hónap műtárgya egy női alkalmi táska

Új esztendő, új hónap, új műtárgy került a Göcseji Múzeum üvegvitrinjébe, amely a városháza földszinti aulájában áll.

Arany Gábor

A vitrinnél jobbról Dömötör Andrea gyűjteménykezelő, Szabó Tímea múzeumpedagógus, Béres Katalin történész-főmuzeológus

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ez alkalommal a hónap műtárgyaként szépséges, női pénztárca alakú estélyi táskát láthatnak az érdeklődők. Béres Katalin történész-főmuzeológus, a múzeum történeti osztályának vezetője elárulta, hogy a múzeum által Hertelendy Lászlótól 1975-ben megvásárolt, meglehetősen vegyes műgyűjtemény része, de nem tudni, hol, mikor készült és kinek a toalettjéhez tartozott. A megyében ismert, köznemesi eredetű, népes család valamelyik tagjáé lehetett. Kapta, vette, esetleg maga hímezte.

E kérdések megválaszolása nélkül is sok érdekesség tárul fel, ha figyelmesen szemléljük az apró remeket.

A 20. század első évtizedében váltak a kézitáskák a hölgyek viseletének szinte kötelező kiegészítőjévé, hiszen az akkor divatos ruhákon nem volt zseb, nem volt hova tenni a zsebkendőt, a púdert, vagy épp a repülősót, amelynek szúrós szagával az elájult hölgyeket élesztették újra. 

Ebben az időben vált ismét népszerűvé a gobelinnek nevezett keresztszemes hímzés egyszerűsített változata, amely a francia eredetű szövött gobelinkárpitokat volt hivatva utánozni. Ehhez előre felrajzolták a  mintát a vászonra, vagy papírra kirajzolták, és jelölték rajta a használandó színeket. Az ügyes kezű hölgyek párnákat, falra kerülő képeket, ékszereket készítettek a szövéstechnikát utánzó petit point-tal. Ez a kistáska is ily módon készült, rózsákat, nefelejcseket hímeztek rá. 

A jobb módú tulajdonosra utal az is, hogy szecessziós ihletésű ötvösmunka keretezi a táska száját, amelyet féldrágakövek: türkiz, gránát, ametiszt, rubin ékesítenek. A múzeum a közeledő magyar kultúra napjához kapcsolódik e műtárggyal, amelyet egykor tulajdonosa, valamely előkelő úri hölgy minden bizonnyal társaságba, koncertekre, kulturális eseményekre, színházi előadásokra vitt magával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában