Tájképek

2022.11.08. 08:00

Esztétikus időkapszulákat készít Zala megyéről Balázs Ádám

A nagykanizsai "Abvisual" néven alkotó Balázs Ádám szabadúszó fotográfusnak nemrég Kisrécse-Kendlimajorban megnyílt az első kiállítása. A Zala megyét másfajta perspektívából bemutató tájképek ezúttal csak néhány napig díszítették a kiállítótermet, ám a fotós a jövőben másutt is szívesen bemutatná a képeit.

Benedek Bálint

Balázs Ádám a kiállítás megnyitóján

Forrás: Varga Balázs

A férfit még gimnazistaként nyűgözte le a fényképezés, azóta fokozatosan képezte magát, és vizuális kommunikáció diplomát szerzett. Később fotográfus és fotótermék-kereskedő képesítéssel gazdagodott. Sokáig élt és dolgozott Ausztria Tirol tartományában, ahol világossá vált számára, hogy az ott élőknek fontosak a természeti értékeik. Miután hazaköltözött, rájött, hogy ez Zala megyében sincs másképp. Elindult felfedezni a táj szépségét, és küldetésének érzi, hogy a fotóin keresztül népszerűsítse szűkebb pátriáját. Szerinte zalainak lenni menő, megéri a nyaralás színhelyéül választani ezt a térséget. Persze az is lényeges, hogy megismerjék, de a témaválasztása mögött ez a régóta dédelgetett romantikus álom húzódik meg.

Forrás: Balázs Ádám

A tárlatot Tóth Lucia, Kisrécse polgármestere nyitotta meg. Elmondta: sok művészt inspirált már meg a kendlimajori környezet, a csodálatos zalai dombság. Egy munka miatt járt először a művésztelepen Ádám, ám azonnal megtetszett neki a kivételes miliő, melynek hangulata magával ragadta. A látásmódot adja át a fényképein keresztül, azt, amit ő látott, érzett abban a pillanatban, amikor elkészítette a fotót.

Forrás: Balázs Ádám

– Az általa megálmodott táj- és hangulatképek célja, hogy megkötöttségek nélkül alkothasson és közölhessen hangulatokat, a fotóival esztétikus időkapszulákat hagyjon maga mögött – mondta köszöntőjében Ludvigné Tihanyi Klára, a művésztelep házigazdája. – A nosztalgikus pillanatok motiválják elsősorban, szereti a kicsit homályos, párás, ködös tájat, amibe bele lehet varázsolni sok-sok titkot. Azt hiszem, örülhetünk, hogy Ádámot elvarázsolta Kendlimajor és ha rövid ideig is, de minket választott első kiállítása helyszínéül. Jó lenne, ha a munkáin keresztül minél többen fedeznék fel Zalát, hiszen valóban rengeteg természeti kincset rejt.

Forrás: Balázs Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában