November 30-án

2022.11.18. 17:00

Előadás a jazz bölcsőjéről a nagykanizsai könyvtárban

Különleges előadásra hívta fel a figyelmet pénteken a Halis-könyvtárban tartott sajtótájékoztatóján Czupi Gyula, az intézmény igazgatója és Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja.

Benedek Bálint

Forrás: Illusztráció / Pexels

Halász Gyula elmondta: a bibliotékában november 30-án (szerda) 18 órakor Turi Gábor jazz-szakíró ingyenesen látogatható vetített képes előadást tart New Orleans, a jazz bölcsője címmel. Ezen kívül az Amerikai jazznapló és Magyar jazznapló című kötetéről is beszél. A nyíregyházi származású Turi Gábor pályáját újságíróként kezdte, majd Londonban kulturális attaséként, Washingtonban sajtóattaséként teljesített diplomáciai szolgálatot.

– A jazzmuzsikával az 1970-es évek közepén jegyezte el magát, az évtizedek során több száz írása, tanulmánya jelent meg hazai és külföldi lapokban - folytatta. - Négy könyvet írt a témáról, s New Orleans tiszteletbeli polgára lett. Fulbright-ösztöndíjjal 2013-ban három hónapot Newarkban, a legnagyobb amerikai jazzarchívumban töltött a kortárs amerikai jazz tanulmányozásával.

Czupi Gyula hozzátette: a könyvtár Pék Pál-Takács László termében az előadás napjától december 3-ig (péntek) 16-18 óra között, szombaton pedig 10 órától Pék Pál hanglemezgyűjteményének jazzalbumaival ismerkedhet az érdeklődő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!