A fény csendje

2022.10.18. 09:30

Röszler Mária életműkiállítása a nagykanizsai HSMK-ban

A HSMK-ban pénteken A fény csendje címmel nyílt meg a Röszler Mária festőművész életművét bemutató kiállítás. A tárlaton a Thúry György Múzeum értékes ajándékot vehetett át a művésznőtől.

Benedek Bálint

Röszler Mária festőművész Száraz Csillával, a Thúry György Múzeum igazgatónőjével és a Komáromi erőd című alkotással

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megjelent vendégeket Balogh László polgármester köszöntötte, aki személyes érintettséggel kezdte beszédét. Elmondta: Röszler Mária 1980-ban az egykori nagykanizsai könyvtár zenei részlegében mutatkozott be, a tárlatot apósa, Harkány László ajánlotta az érdeklődő közönségnek. Az első bemutatkozás jól sikerült, a megjelent kritikával együtt.

– Pályafutása során 12 egyéni és 22 csoportos kiállításon szerepelt – folytatta. – A bemutatkozások során hat alkalommal oklevelet, egy alkotói díjat és számtalan emléklapot kapott. Már 28 éve vezeti galériáját Zalakaroson, közben 16 tanítványa indult el sikeresen az alkotói pályán. Ezek az adatok női látásmódot és lelket takarnak, amit nehezen lehet besorolni a modernitás és a kortárs képzőművészet bármelyik irányzatába is. Nem avantgárd, nem impresszionista, nem realista, nem posztmodern. Stílusa, festői nyelvezete talán a női ihletettségű romantika.

Ezt követően Röszler Mária festőművész Komáromi erőd című, festőversenyen zsűrizett és elismerésben részesített olajfestményét ajánlotta fel a Thúry György Múzeumnak, amit dr. Száraz Csilla igazgató vett át.

A HSMK Ősze galériájában november 11-ig látható a tárlat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!