Album is született a képekből

2022.10.11. 16:00

Kotnyek István festőművész alkotásai a Thúry György Múzeumban

Kotnyek István festőművész alkotásait tartalmazza az az album, amit a Thúry György Múzeum kiadásában nemrégiben mutattak be a Plakátházban. Ezzel egy időben az alkotó képeiből nyílt tárlat is látható.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Kotnyek István festőművész albumát a Thúry György Múzeum adta ki

Fotó: Szakony Attila

A színes képekkel gazdagított album a sokoldalú művész, Kotnyek István öt évtizedes festészetét foglalja össze. A kötetben  például Szemadám György, Péntek Imre és Kostyál László korábbi, Kotnyek-kiállításokhoz írt beszédei, tanulmányai is megtalálhatók. Az alkotásokból összeállított tárlat december 16-ig látható az intézményben.

Szabadban Fotós: Szakony Attila


Az album bemutatóján Balogh László polgármester is méltatta az alkotó munkásságát. Ebből idézünk:
– Kotnyek Istvánnak a hagyomány mélyébe belefonódó műveit, reneszánszemberi sokoldalúságát, érzékeny festőiségét, fénnyel író szemét és filmmel pergő világlátását nem tudom nem a szakralitás fénytörésében látni – fogalmazott. – Nem lehet elválasztani valósággazdag festményei ecsetvonásaitól a Teremtést tisztelő alkotói kezet, amely minden mozdulatával feltartóztatja az időt, hogy a világ azzá az otthonná váljék az ember számára, amire teremtetett. Nem tudom elfelejteni Kotnyek István művei szemlélésekor azt a biblikus kinyilatkoztatást, miszerint az ember a megnevezés képessége által részese a létezés nagy formálásának. Számomra ő az az alkotó, gondolkodó ember, akinek művészi létbe ágyazódása az alapvetés, így nem a formálás eszközei teszik őt művésszé: festővé, fotóssá, grafikussá, szobrásszá vagy filmessé, hanem éppen fordítva.
Hozzátette, nem a valóságot másolja, nem előregyártott ideológia vagy poétika mentén hozza létre munkáit, alkotásai nem az önmaga által megkreált manifesztum kifeszített mozivásznai, hanem olyan egyedi létformák újrafogalmazásai, melyek meghatároznak minket – emberként. Képein a részletező faktúrák, foltok, a Kotnyek-kézjegyek az önmagunkhoz utazás jegyei. Festészete képi vezérmotívumai között talán emiatt játszik kisebb szerepet az ember. Helyettük inkább a környezetükből kiemelt tárgyak vagy egyes részletük hordozza a mondandót, mindaz, ami körülvesz, ami bennünk él. 

Szalaghiba... Tél Fotós: Szakony Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában