Tükörmágia – avagy mondd meg, ki vagy

2022.09.13. 18:00

A hévízi Véderdőben, szíves képek között lelhetett nyugalmat a látogató

Három napig volt látható a Karnics Tibor képzőművész különleges, szíves képeiből nyílt kiállítás a hévízi Véderdőben. A tárlat nézője a tükrös, mézeskalács szíveket idéző míves festményektől eljutott a különleges, látszólag egyszerűbb piros nyomatokig, amelyekben örvénylik a fehér – talán gondolatokat ébresztve.

Péter B. Árpád

Verebes György, Karnics Tibor és Papp Gábor a különleges kiállítás megnyitója előtt

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója a Tükörmágia – vagy mondd meg, ki vagy című tárlat megnyitóján arról beszélt: ezek a festmények kifejezetten ebbe a környezetbe, a Véderdőbe készültek. A képeket pedig a magyar népművészet egyik ikonikus eleme, a tükrös szív ihlette, amelyben az emberiség számos jelentős szimbóluma egyesül.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere azt mondta: a múlt hét végén megrendezett háromnapos művészeti fesztivál, melynek részeként megnyílt a kiállítás, hidat épített a nép- és a képzőművészet között, de a programok sorában a zene, a vizuális kultúra és a tánc is megjelent.

– Ezek kisebb, ámde szerethető elemek, amelyek helyszínéül például a Véderdő s a piac szolgált – fogalmazott Hévíz első embere. – A gyermek kézműves-foglalkozástól a magyar kutyafajták bemutatóján át a népdalköri találkozóig szívet melengető programok várták a látogatókat a három nap során, s úgy gondolom, ezek között mindenki megtalálhatta a magának tetsző dolgot.

Papp Gábor: A háromnapos művészeti fesztivál hidat épített a nép- és a képzőművészet között
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Karnics Tibor sorozatának első alkotásai olyanok, mintha felnagyított mézeskalács szívek lennének, aztán a képzőművész végül eljutott a nyomatokig, az egyszerű textúrákig. Szerinte „ez egy szívből jövő szíves kiállítás”, amely talán segít a jelen traumáit, nehézségeit is feldolgozni. A tárlat pedig a természet szeretete miatt került a Véderdőbe.

– A szív nem csupán szív, hanem pumpál is, és ezért agresszív is tud lenni az ember szívből – jelentette ki a hévízi képzőművész. – Ezt tapasztaljuk mindannyian. Az erdő viszont lecsendesít, tehát aki eljön ide, talál egy kis nyugalmat, s talán pozitív energiát vonz magához, ami könnyebbé teszi a hétköznapokat.

A kiállítást megnyitó régi barát, Verebes György képzőművész kiemelte: ez egy teljesen egyedülálló kortárs projekt, amelynek pillanatnyisága adja a varázsát. Szerinte a tárlat az emberi szellem és a természeti környezet sajátos és értékes találkozása.

Verebes György: A mélység mindig ott van, ahol a könnyedség. Balról Karnics Tibor
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– A modern művészet nagyon egyedi módon reflektál arra az ősiségre, amit az idők rétegeiből előhív és merít, s ha egyszerűen akarom megfogalmazni: a mélység mindig ott van, ahol a könnyedség – szögezte le Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője. – Ám a könnyed, egyszerű mozdulatok mögött évek szellemi tapasztalata is állhat, ami sűrítményként a vásznon akár többet jelenthet, mint egy milliméterről milliméterre kidolgozott képfelület.

Mint mondta, Karnics Tibor szíves képeiből a minden sallangtól megszabaduló frissesség árad, ugyanakkor a festményeken a magyar népművészet motívumkincsei, szimbólumai is megjelennek – megfelelő tisztelettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában