Ezernél is több látogatót várnak

2022.07.28. 08:30

Augusztusban újra Zalába költözik a Margofeszt

Augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

Arany Horváth Zsuzsa

Valuska László fesztiváligazgató és Háy János író a tavalyi Margófeszten

A Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek zalai fesztiválja egy igazi most vagy soha koncerttel indít: itt lép utoljára színpadra az elmúlt évtized legizgalmasabb irodalmi-zenei projektje, a 2011-es budapesti Margón indult Rájátszás, Beck Zoltán (30Y), Egyedi Péter (Mmamt), Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László (Kistehén), Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián (HS7) zenei formációja.

Kollár-Klemencz László és kamarazenekara

A Margófeszt az irodalom és zene kapcsolatát keresi a Kollár-Klemencz Kamarazenekar vagy a Szabó Balázs Bandája koncertjein is. Izgalmas produkciókban és programokban ezt követően sem lesz hiány: az egyszerre négy helyszínen zajló fesztiválon fellép többek között az Analog Balaton, a Grecsó-Hrutka Tandem, Barkóczi Noémi, Saiid, a Törzs, a Papaver, Kocsis Bence dalszerzői estjével, valamint Beck Zoltán és Szűcs Krisztián a Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalaiból összeállított estjével.

Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián

Napközben a Slam Poetry Magyarországgal közös szervezésű táborban Kemény Zsófi, Pion István, Závada Péter, Horváth Kristóf vagy Süveg Márk Saiid workshopjain lehet tökéletesíteni a slamtechnikát és aztán közönség előtt is kipróbálni a tanultakat. A templomkertben délután irodalmi beszélgetések lesznek a Pannon Tükör és a Hévíz folyóiratok szervezésében, a nyári olvasmányokat a Bookline pop-up könyvesboltjában lehet beszerezni. Éjszakánként bemutatják A legjobb dolgokon bőgni kell és a Bereményi kalapja című filmeket, a templomban pedig komolyzenei koncertek zárják a napot.

Szabó Balázs

Zalában lenni kell! – mondta Gönczi Ferenc, Zala néprajzkutatója, és a szervezők mindent meg is tesznek azért, hogy akár egy, akár több napra érkezik valaki, valóban Zalában érezze magát. Több olyan programmal is készülnek – túrák, workshopok –, melyek a környék alaposabb feltérképezését, kultúrájának megismerését szolgálják. Ilyen lesz az igazmondó stand-up, a Sántakutya, ami személyes történeteken keresztül igyekszik értelmezni a zalaiságot.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Bookline támogatásával megvalósuló Margófeszt helyszíne Szentgyörgyvár, egy alig 300 fős település a zalai dombok között. Mindez Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is néhány kilométerre található, a Balaton 15 perc és Budapestről is könnyen elérhető a település.

A rendezvényt napijeggyel és bérlettel is látogatható – a zalaiaknak kedvezményes áron. A programokra való eljutás zökkenőmentességét a Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítenek megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában