Április 30-ig tekinthető meg

2022.04.22. 13:00

Három szakkör munkáiból nyílt kiállítás Gutorföldén

E hét elején nyílt kiállítás a művelődési házban a mézeskalács-készítő és vesszőfonó szakkör tagjainak munkáiból.

Korosa Titanilla

A szakkörök tagjai

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Gutorfölde, Csertalakos és Szentpéterfölde két kosárfonó és egy mézeskalács-készítő szakkört indított tavaly. A jelentkezők 20 alkalommal találkoztak és sajátították el a mézeskalács elkészítését és a vesszőfonást. Mindkét fajta szakkör népszerű volt, olyanok is csatlakoztak a falvakból, akik egyébként csak kevéssé kapcsolódtak be eddig a települési rendezvényekbe. 

A megnyitón Nyakas István polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Matyasovszky Margit, a szakköröket meghirdető Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatóságának vezetője méltatta a munkákat. Elmondta, hogy csodálatos alkotások készültek a vesszőfonóknál és a mézeskalács-készítőknél egyaránt. A Nemzeti Művelődési Intézet állami forrásokkal támogatta a szakköröket, Zalában 95-öt indítottak, ebből 22 volt vesszőfonó. A szakkörök összejövetelei alatt új közösségek épültek, vagy a már meglévők újraépültek a koronavírus-járvány alatti lezárások után. Arról is beszélt, hogy Zala megyében jól őrzik a néphagyományokat, ezt a szakkörök is erősítik és alapot adnak a további építkezésre, hiszen hasonló tevékenységek indítására idén is lesz lehetőség a falvakban. 

A megnyitót Fercsák Lászlóné elbeszélése zárta, aki egy helyi történetet osztott meg a hallgatósággal. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!