Meghívásos pályázat

2022.04.01. 10:00

Díjazták Szálinger Balázs drámáját is

Három szerzőt, köztük Szálinger Balázst is díjazták a Pannon Várszínház meghívásos Petőfi-drámapályázatán. A nyugat-balatoni kötődésű, ma már ismét Keszthelyen élő alkotó művét jövőre bemutatják.

Péter B. Árpád

Szálinger Balázs

Forrás: Zalai Hírlap

Több szempontból is különlegesnek ígérkezik 2023., amelyben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepli majd a nemzet, s ebben az évben Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. E két apropó arra sarkallta a Pannon Várszínházat, hogy meghívásos drámapályázatot hirdessen Petőfi Sándor Karaffa-drámatöredékének befejezésére. 

 

A szabály az volt, hogy nincs szabály: a 15 gépelt oldalnyi szöveget a meghívott szerzők szabadon kezelhették, nem volt semmilyen kötöttség, így műfaji és terjedelmi sem. A felkért írók közül Darvasi László és Darvasi Áron, Dézsi Fruzsina, Fabacsovics Lili, Háy János, Kovács Dominik és Kovács Viktor, Márton László, O. Horváth Sári, Szálinger Balázs, Terék Anna s Zalán Tibor nyújtott be pályaművet. A drámákat Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező bírálta el. 

 

A kortárs kiválóságok viadalában három alkotót díjaztak: Szálinger Balázs és Márton László egyaránt 1,2 millió forintot, Fabacsovics Lili 600 ezer forintot kapott, s előbbi két író drámáját a közeljövőben bemutatja a Pannon Várszínház. 

 

A többi művel is megismerkedhet a közönség, hiszen jövő tavasszal, a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon például felolvasószínházi produkcióként kelnek új életre a darabok, és a tíz dráma önálló kötetben is napvilágot lát majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában