Kerti tárlatot nyitottak

2022.03.30. 17:30

Képzőművészeti sorozat indult Hévízen

Kerti tárlat is várta nemrég Hermann Katalin és Karnics Tibor hévízi otthonában a látogatókat, ahol két festőművész barátjuk alkotott a nyilvánosság előtt. Ezzel izgalmas sorozat indult a városban.

Péter B. Árpád

Kiss András, Törő Irén, Hermann Katalin és Karnics Tibor a kerti tárlat képei előtt

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az érdeklődőket a szabadtéri kiállításon túl élményfestőkurzus is fogadta – persze a nagy beszélgetések mellett. A hévízi művészházaspár ezzel – a terveik szerint – hagyományt teremtett. 

 

– Időről időre szeretnénk művészbarátokat meghívni, és a saját munkánkba is bepillantást engedünk – mondta Hermann Katalin képzőművész. – Tervezzük azt is, hogy folyamatosan kiállításokat rendezünk, a következőt Tibor fotóiból, hiszen van egy nagyon jelentős anyag, amit Békéscsabán és Pécsett már bemutatott. 

 

Kiss András a Duna-kanyarból érkezett Hévízre, korábban Miskolcon, illetve Szerencsen élt: alkotott és tanított. Művészi pályája az 1960-as években indult, és mint mesélte, idő hiányában leginkább nyáron dolgozott. 

 

– A tanítványok úgy is neveztek: nyári festő – árulta el alkotás közben –, mert év közben nem volt nagy lehetőség arra, hogy dolgozzon az ember, ezért a szünidőt használtam ki a munkára. Így persze egy kicsit időszakos volt az alkotótevékenység, nem lehet azt mondani, hogy a pályámnak bizonyos íve van, de nem is igénylem, hogy ezt meg lehessen határozni. 

 

Kiss András a 80-as évektől majdnem húsz évet töltött Szerencsen. Azóta is aktív tagja a sárospataki Zempléni Rajztanárok Alkotókörének, és folyamatosan szerepel egyéni és csoportos kiállításokon. Részt vesz a Zempléni Nyári Tárlatokon és a Miskolci Téli Tárlat kiállításain. 2000-től Nagybörzsönyben él, együtt fest a K-Art csoporttal. Nemzetközi alkotótelepekre is rendszeresen hívják. 

 

Törő Irén munkáját részben még ma is a borsodi gyermekkori élmények inspirálják. Azt mondta, 50 évnyi alkotó- és pedagógusi munka után is keresi a megújulás lehetőségét. 

 

– Két szerelem van az életemben: a festészet és a tanítás, persze a családon kívül. Ezekből táplálkozom, és a szülőföldem, szülőhazám, a kis falum tiszta lelkivilága, az egyszerű emberek hite az, ami végigkísér. Nekem ezek a gyökerek – szögezte le Törő Irén, akinek a pályáját mintegy 80 önálló kiállításon és több száz csoportos bemutatkozás alkalmával ismerhette meg a közönség, és szívesen vett részt művésztelepeken is, New Yorktól Helsinkiig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában