Könyvbemutató Nován

2022.01.25. 16:00

A valóságot mutatta be könyvében Kalányos István

A magyar kultúra napja apropóján szervezett könyvbemutatót még péntek estére a Gönczi Ferenc Művelődési Otthon.

Gyuricza Ferenc

A program vendége Kalányos István közéleti író, roma polgárjogi aktivista volt, aki két életrajzi kötetével ismertette meg az érdeklődőket. A zalai származású, de jelenleg a Somogy megyei Babócsán élő szerző elmondta: Cigánynak születtem című első kötete a petrócpusztai cigánytelepen eltöltött éveiről, gyermekkoráról szól, a Putritól a palotáig című kötetben pedig többek közt azt is bemutatta, hogy felnőttként hogyan kellett megküzdenie az előítéletekkel.

 

- Ablakot nyitottam arra a világra, ami ma már csak kevesek előtt ismert, ezért támadásokat is kaptam - mondta a kötetek kapcsán. - Pedig nem mesét írtam, hanem a valóságot mutattam be. Többek közt azt, hogy a többségi társadalom részéről milyen atrocitások értek bennünket. Volt olyan rendőr, aki vödröt húzott a cigány emberek fejére, s azt ütötte gumibottal. Mindezt büntetlenül megtehették abban a világban. Az egyik érintettnek megjelenése után postáztam is a könyvemet, néhány nap múlva telefonon keresztül sírva kért bocsánatot. Kalányos István hozzátette: a romapolitika ma sem hiba nélküli, s a cigány emberek helyzetén elsősorban akkor lehetne javítani, ha ők maguk is felismernék, hogy össze kell fogniuk. Amíg a roma társadalmat belső ellentétek feszítik, addig érdemi előrelépés nem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában