Frissen Zalából

2021.10.24. 15:30

A természetesség nagykövete – A német-libanoni Noor Taan alkotott Zalaegerszegen

Nehéz világot járt művészről úgy írni, hogy leszűkítsük munkásságát az adott hely szellemének inspirációjára.

Mozsár Eszter

Noor Taan New York-ban szerzett öko dizájner diplomát

Noor Taan fiatal, kedves, dekoratív fiatal lány, akinek német-libanoni származása már önmagának egzotikumért kiált. Nem véletlen, hogy a jelenleg – hangsúlyozom, hogy jelenleg, mert ki tudja, hogy holnap már merre veszi útját – Törökországban élő és amúgy New Yorkban öko dizájner diplomát szerzett alkotó szűk egy hetet Zalaegerszegen töltött, s részt vett a D’Clinic rezidensprogram Red Flamingo Projekt Space programján. Itt nemes egyszerűséggel luffa szivacsokból készített ámulatba ejtő fürdőszoba installációt, térharmonizációt.

 

Noor Taan New York-ban szerzett öko dizájner diplomát Fotó: Katona Tibor

Már megszoktuk, hogy a rezidensprogram mindig valami újat, különlegeset tartogat számunkra. A kocsibeálló szűk tere azonban most tényleg kitágította megszürkült kis világunkat, s ha nem is Alice Csodaországába, de a pálmafák szegélyezte, napsütötte tengerparti fövenyre mindenképpen elrepített. A képzeletbeli utazást csakraharmonizáló, teljesen ellazító meditatív zene segítette. A művész arra bátorított, hogy megtapintva vizsgáljam, kézbe vegyem az alkalmi lámpákat, vagy éppen beálljak a zuhanyrózsa alá. A műalkotás átvitt értelemben ugyanis éppen ezt akarta sugallni: mártózzunk meg a vizuális élményben, kényeztessük lelkünket, ne csak a nap porát mossuk le bőrünkről. Egyszóval teljes újjászületés kívül-belül.

Fürdőszoba belső a természetesség erejével

Még egyszer mondom, nehéz egy progresszív és kortárs művészről úgy beszélni, hogy alig negyedórát ismerkedünk vele, aki azért annyi intimitást feltár előttünk, amennyit a szituáció megenged. Ha Írországban lennénk, Tündérnek neveznék azt, aki a természet nagykövete. Mert Noor Taan ízig-vérig egy ősi erőt, az anyatermészet erejét hozta el a kétszáz, kettévágott és kissé megvasalt luffa szivacsokkal. Van némi varázslat már abban is, hogy az alapanyag, a kígyóuborkára emlékeztető, Ázsiában honos luffatök milyen bájos egyszerűséggel alakul át hétköznapi viseletté, a zalaegerszegi bemutatkozáskor lakberendezési tárggyá, fürdőszobai enteriőrré. Légies, karcsú, natúr színvilág, tényleg teljesen természetes hasznosítás. A fiatal öko dizájner mindig nagyon ügyel arra, hogy a lehető legkevésbé alakítsa át a szivacsot, csupán csak annyira, amennyire a megálmodott, a benne szunnyadó forma megengedi.

A mag ereje rejleik a fejdíszben Fotó: Katona Tibor

- Szüleim formatervezők, tőlük kaptam ezt az örökséget – mutatkozik be a fiatal tehetség. – Nem idegen számomra az utazás, szüleim kilencszer költöztek és alakították át a teret, a lakhelyet. 12 éves koromban Bejrútból Montrealba költöztem, azóta is folyton alkalmazkodom az új helyekhez. Mivel sokszor költöztem, egyáltalán nem kötődöm a földi javakhoz, csak amennyire szükséges. Mindig rácsodálkozom az adott ország szépségeire, kultúrájára. A természet folyamatosan ad, nekünk pedig mindig vissza kell adnunk minden éltető dolgot, amivel táplálni tudjuk ezt a körforgást. Nagyon sokszor szembesültem az éghajlatváltozás miatti nehézségekkel, a környezetszennyezéssel. Próbálok olyan termékeket, alkotásokat létrehozni, amelyek újrahasznosíthatók. Munkáimban hangsúlyt kap az identitás, a nők szerepe, a természetközeli, lelassult élet. Szeretném, ha ezek a művek figyelemfelkeltőek lennének, társadalmi, politikai, környezetvédelmi kérdésekre válaszolnának.

A luffa szivacsokból egyszerű falikép is készülhet Fotó: Katona Tibor

- Mindenben ott látod a természetet?

- Engem bármi lenyűgöz, amit a természet ad. Legyen az egy levél, egy termés vagy egy mag. A zalaegerszegi installáció csak ide készült, Magyarországon csupán Budapesten mutatkoztam be eddig. Látjátok azt a fejdíszt? Annak van még egy spirituális, misztikus üzenete. A mag olyan, mint a harmadik szem. Alszik, aztán egyszer csak felébred, ráébred a számunkra fontos dolgokra. Áprilisban Nepálban, Katmanduban jártam, ott is egy rezidensprogramon vettem részt, luffa szivacsokkal dolgoztam, hordható viseletet készítettem belőlük. Különböző cégek figyeltek fel rám, inspirálódtak tőlem. Mindenhol a környezetbarát formatervezést népszerűsítem. A járvány ideje alatt New Yorkban elvégeztem az ipari formatervezés mesterszakot, így ezzel szeretnék mindenképpen a közeljövőben foglalkozni. Tervezőként azzal szembesültem, nem biztos, hogy a világnak nagyszabású projektekre van szüksége, most inkább a saját utamra koncentrálok. Szeretnék saját termékcsaládot, technikát kifejleszteni a luffa szivacsokkal. Másik nagy szerelem a régi, szőtt szőnyegek újra feldolgozása, a színes motívumok felhasználása. Nagy álmom továbbá, hogy létrehozzak egy virtuális platformot, ahol olyan művészeket és tervezőket gyűjtök össze, akik fenntartható, környezettudatos alkotásokat készítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában