Frissen Zalából

2021.07.16. 17:00

Szőke Julianna: A jelmez a darab része, de nem főszereplő

Szőke Julianna a Hevesi Sándor Színház alapító gárdájához tartozik. Maga sem emlékszik, mikor kezdett el nyáron dolgozni, egy biztos, annak idején Merő Béla nyári színházi produkcióihoz már ő válogatta össze a szereplők ruháit.

Mozsár Eszter

Szőke Julianna: Fontos, hogy a jelmez összhangban legyen a rendező, a díszlettervező, a fodrász és a színész elgondolásaival. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

Munkakedve azóta sem lanyhult, így a Kvártélyház felkérésére az elmúlt tizenöt esztendőben a színház jelmeztárának vezetője ugyanolyan lelkesedéssel készült a könnyedebb, szórakoztató darabokra, amit ilyenkor kellemes nyárestéken várnak a nézők.

Szőke Julianna: Fontos, hogy a jelmez összhangban legyen a rendező, a díszlettervező, a fodrász és a színész elgondolásaival. FOTÓ: PEZZETTA UMBERTO

– Ebben az időszakban annyiban más a munkánk, hogy rövidebb idő alatt kell összeállítani a produkciót, és a költségvetése is valamivel kevesebb, mint a kőszínházi előadásoké. Megpróbálunk a meglévő készletből gazdálkodni, de ha kell, akkor varratunk. A Kvártélyház színpadán egyrészt a Hevesi Sándor Színház művészei lépnek fel, másrészt vendégművészekkel dolgozunk. Előbbieket jól ismerem, az utóbbiakkal pedig hamar megtalálom a hangot, gyorsan összerázódunk. Vannak kollégák, akikkel még az anyagot is együtt választjuk. Ebben a munkában ugyanúgy megvan a kihívás, a kreativitás. Azt szeretjük, amikor a néző elégedetten távozik. Ehhez pedig az szükséges, hogy a társulatból mindenki maximálisan odategye magát. Nekünk, jelmeztervezőknek fontos, hogy kiszolgáljuk az adott darabot. A munkánk nem arról szól, hogy divatbemutatóra tervezünk, hanem arról, hogy a jelmez összhangban legyen a rendező, a díszlettervező, a fodrász és nem utolsósorban a színész elgondolásaival. Az öltözék nem főszereplő, hanem kiegészítő. Persze sokszor szemet gyönyörködtető, ám mégsem kirívó, hanem mindennel harmonizáló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!