Frissen Zalából

2021.04.10. 11:00

Videopremierrel készül az Aranykapu zenekar a magyar költészet napjára

Video­premierre készül vasárnap a magyar költészet napja alkalmából az Aranykapu zenekar. A főleg gyermekeknek játszó trió szerzeményeivel alkalmanként a felnőtteket is megszólítja. Ezúttal a zalaegerszegi születésű, ám jelenleg Ajkán élő Kiss Krisztián dalszerzővel beszélgettünk az elmúlt évről és a tervekről.

Mozsár Eszter

Az Aranykapu zenekar tagjai nagy erőkkel dolgoznak jubileumi, tizedik albumukon. A képen balról jobbra: Lőrincz Tamás, Kiss Krisztián és Töreky Zsuzsi

Fotó: Bata Lívia

Az együttes az elmúlt egy évben – csakúgy, mint sorstársaik – csak néhány hónapra találkozhatott közönségével, holott addig évente 140 fellépésük volt, itthon és külföldön egyaránt. A nehéz időszak nem szegte kedvüket, folyamatos munkával töltötték az időt. Október végén Lábatlanon zenéltek utoljára élőben. Másnap az A38-as hajón már csak a kamerák előtt játszottak.

Az Aranykapu zenekar tagjai nagy erőkkel dolgoznak jubileumi, tizedik albumukon. A képen balról jobbra: Lőrincz Tamás, Kiss Krisztián és Töreky Zsuzsi
Fotó: Bata Lívia

– 2013-ban alakultunk, van néhány év tapasztalatunk a zenélésről, szervezésről, ám a múlt esztendő nekünk is nehéz volt – kezdi a beszélgetést Kiss Krisztián. – Szerencsére következetesek vagyunk, így januárban már tele a naptárunk az adott évre. A pandémia miatt a fellépéseink 80-90 százaléka elmaradt. Egy éve szinte semmilyen bevételünk nincs, ám arra törekszünk, hogy a kreativitásunkon és a munkakedvünkön ez ne látsszon. Folyamatosan próbálunk, új dalokat írunk. Nem csupán azért, hogy újdonságokkal rukkoljunk elő a nyitás után, hanem hogy együtt tartsuk a csapatot, bátorítsuk egymást. Nem engedjük, hogy a járvány és a korlátozás az eddigi sikerünket, emberi kapcsolatainkat tönkretegye. És nem mellesleg a közönségünket sem hanyagoljuk el, többször élőben jelentkeztünk a közösségi oldalunkon, olyankor mindig igyekeztünk picit változtatni. Mi évek óta hivatásosan csak a zenélésből élünk, így szigorúan megtervezzük a kiadásainkat, projektjeinket. A bevételek nagy részét fegyelmezetten, tudatosan visszaforgatjuk a produkcióinkba. Júniustól november elejéig a kis létszámú rendezvényeinket megtartottuk, az elmaradtakat pótoltuk. Azokra azért jóval kevesebben érkeztek, mint régebben, a normális időkben.

Töreky Zsuzsi győri zenepedagógus, énekesnő 2011-ben jelentette meg Aranykapu című könyvét, s a sikeren felbuzdulva Kiss Krisztiánnal és Lőrincz Tamással létrehozta a gyermekzenekart. Különleges hangzásvilágú saját dalokat írnak vagy a magyar népdalköltészethez nyúlnak vissza, ám mostanában a felnőtteket is egyre többször megszólítják. Nekik szóló irodalmi műsorukban például Petőfi Sándor, József Attila, Faludy György, Szécsi Margit költeményei hangzanak el. Az Aranykapu eddig nyolc lemezt jelentetett meg, a Mesebeli Csillag 2020-ban látott napvilágot. Szorgalmas és sikeres együttesről beszélünk, van még muníció a tarsolyukban.

– Legújabb produkciónk megint gyerekeknek szól. Egy győri kortárs költő, Czeiner-Szücs Anita verseit zenésítettük meg. Két héttel ezelőtt volt egy élő bejelentkezésünk, műsorunk az alsópáhoki Kolping Hotelből, akkor készítettük a költészetnapi videónkat is, amit vasárnap este 6 órakor láthatnak először. Az élet nem áll meg, készülünk néhány új dallal fűszerezett válogatáslemezünkkel, ezt a közeljövőben szeretnénk megjelentetni. Végül örömmel számolok be arról, hogy nagy erőkkel dolgozunk a jubileumi, azaz tizedik albumunkon, az várhatóan 2022-ben jön ki. Reméljük, hogy addigra már sorra szervezhetjük az élő lemezbemutatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!