Prémiumkategóriás hangszer

2020.09.11. 07:00

Hamarosan érkezik az új zongora a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe

Az eredetileg tervezettnél drágább, prémiumkategóriás hangversenyzongora kerül a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe. Az új fejlesztésű Yamaha zongorát október 2-án avatják Bogányi Gergely világhírű zongoraművész koncertjével.

Szabó Judit

Tóth László Hamburgban választhatott Yamahát

Fotó: ZH

Kevés olyan koncertterem van az országban, amely olyan kitűnő zongorával büszkélkedhet, mint amilyen hamarosan a zalaegerszegi hangversenyterembe érkezik – mondta Tóth László zongoraművész, az intézményegység vezetője.

– Régóta szerettünk volna egy minőségi hangversenyzongorát, és eredetileg egy Yamaha c7x típusban gondolkodtunk – mondta Tóth László. – Nyáron elmentünk Ham­burg­ba kipróbálni és kiválasztani a hangszert, s a gyártó cég bemutatott egy prémiumkategóriás zongorát is, amelynek az értéke 27 millió 150 ezer forint. Ez valóban egy kiváló minőségű hangversenyzongora, egy új, most fejlesztett sorozat darabja. Nagyon tetszett a hangszer, és mivel a cég jelentős kedvezményt biztosít, 19,3 millió forintért megkaphatjuk. Eredetileg 14 milliót szántunk a zongorára pályázati pénzből és vállalkozói támogatásból, de Balaicz Zoltán polgármester közbenjárásának köszönhetően sikerült a még szükséges összeget megszerezni a szakminisztériumtól, így a városnak egy olyan nagyszerű hangszere lesz, amilyen Magyarországon csak néhány helyen található.

Tóth László Hamburgban választhatott Yamahát
Fotó: ZH

A zongorát október 2-án adja át Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. A koncerten Bogányi Gergely Schumann-műveket ad elő, az a-moll zongoraversenyt a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Tóth László beszámolt a hangversenyterem szeptemberi programjairól is. Szeptember 24-én Schiffer Miklós stílustanácsadó, divatszakértő előadására várják a közönséget. A járvány miatt tavasszal elmaradt a Szóban és zenében című zenetudományi bérletsorozat, amit most ősszel pótolnak. Szeptember 26-án elsőként Kovács Sándor zenetörténész, a zeneakadémia doktori iskolájának vezetője, a Bartók Rádió műsorvezetője tart előadást, közreműködik a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar, amely Brahms IV. szimfóniáját játssza.

Szeptember 30-án a Jazz­Szerda sorozatban pótolják az Esszencia zenekar elmaradt fellépését. Az új jazzbérlet a Balázs Elemér Group koncertjével indul októberben. A képzőművészeti programok sorát október 16-án herendi porcelánokból rendezett kiállítás nyitja.

A járványveszély miatt a programokon a zsinagóga közönségének ajánlott maszkot viselni, illetve tartani a megfelelő távolságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában