A kivételes atmoszféra megérintette a lelkeket

2020.08.17. 14:00

Szabadon alkothattak a Ludvig Művésztelepen

Az ország több pontjáról érkezett építészek és belsőépítészek költöztek egy hétvégére a kendlimajori Ludvig Művészeti Szabadiskola falai közé. A szakmák képviselői a szürke hétköznapokat váltották fel a képzőművészeti kurzussal.

Benedek Bálint

Építészek és belsőépítészek ismerkednek a kortárs festészettel. Balról: Kalamár Anita, Kogan-Szabó Sándor, Ludvig Zoltán festőművész, Óvári Andrea, Bihari Sarolta

Fotó: Szakony Attila

A kortárs művészetek dél-zalai bölcsője közismert nyitottságáról, ám eddigi története során most először fogadott építészeket, illetve belsőépítészeket.

Építészek és belsőépítészek ismerkednek a kortárs festészettel. Balról: Kalamár Anita, Kogan-Szabó Sándor, Ludvig Zoltán festőművész, Óvári Andrea, Bihari Sarolta
Fotó: Szakony Attila

Ott jártunkkor a házigazda, Ludvig Klára a megismerkedés részleteiről elmondta: Kalamár Anita kereste meg őket azzal, hogy egykori egyetemista barátaival szeretnének egy hosszú hétvégén festeni és a művészetek által feltöltődni.

– Anitával alkotóként még évekkel ezelőtt találkoztunk a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének kiállításán – folytatta Ludvig Klára. – Tudjuk, hogy élénken érdeklődik az önkifejezés iránt, s talán az itteni atmoszféra jó hatást gyakorolt a közösségükre is. Hivatásuk megismerése új világot nyithat számunkra.

A fővárosi Iparművészeti Egyetemen (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) végzett építészek és belsőépítészek egy csoportja a kanizsai származású Kalamár Anita vezetésével már évek óta tervezgeti, hogy alkotótáborba megy. Mégpedig azért, mert nem mérnöki, hanem művészdiplomával rendelkeznek, s mindenkiben ott lapul a képzőművész is. Kalamár Anita saját útjáról szólva hozzátette: Kanizsán a művészetről Haraszti László és Stamler Lajos művésztanároktól tanulhatott. A Mező-gimnáziumban tett érettségi után Egerben rajz és matematika szakon végzett, innen került az iparművészetire, ahol építészként diplomázott.

– Ez a nyugodt légkör ideális arra, hogy szabadon szárnyalhasson a fantáziánk – mesélte. – Mellé kértünk szakmai segítséget és oktatást Ludvig Zoltántól, így még gazdagabb anyagok születhetnek.

Óvári Andrea Zalaegerszegen született és a csoportból egyedüliként textiltervezőként dolgozik a fővárosban. Belsőépítészeti munkákban is számítanak szakértelmére, hiszen vannak, akik különösen figyelnek arra, milyen textilekkel teszik unikálissá a lakásukat. Szerinte olykor lazítani kell a hétköznapokon, a mostani kurzus feltöltődést jelent számára, bízik benne, hogy új impulzusokkal térhet haza.

Kogan-Szabó Sándor és Bihari Sarolta ugyancsak a fővárosban dolgozik. Kendlimajor kivételes bája nagy hatást gyakorolt rájuk, alig várták, hogy ecsetet ragadhassanak. A művészet, mint a nemzetközi művésztelepek alkalmával, ismét átjárta a résztvevők minden porcikáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában