20. születésnapjukat ünnepelték

2019.05.05. 09:30

Ragyogtatják a magyar népdalkincset a Dobronaki Nótázók

„Felemelkedik minden szív a népdal madarával, amely örökké énekel és nem hal meg soha.”

Fincza Zsuzsa

Népdalcsokraik legjavából adtak ízelítőt a jubileumi műsorban a Dobronaki Nótázók Fotó: A szerző

Ezt vallják Andersennel, a nagy mesemondóval a muravidékiek, akik telt házzal ünnepelték a napokban a jubiláló Dobronaki Nótázókat.

A környék rendezvényein rendszeresen fellépő férfikar fennállásának 20. évfordulóján a dobronaki művelődési központ színháztermében tartott ünnepséget megtisztelte jelenlétével Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke, dr. Földes Gyula, Magyarország lendvai főkonzulja, Marjan Kardinar, Dobronak polgármestere, Varga Edit, a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke és Soos Mihael, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója.

– 746 próba, 440 hazai és határon túli szereplés, 4 hanghordozó. Többszörös Vass Lajos arany minősítés, kulturális nívódíj, közösségi plakett – sorolta a 14 tagú férfikar két évtized alatt elért eredményeit Zadravec Szekeres Ilona műsorvezető, a göntérházi két tannyelvű iskola magyar tanára. – Immár két évtizede, hogy fennen éltetik és ragyogtatják a magyar népdalkincset. És továbbadják, hiszen közösségük, egy-egy évtizedet váltva, újratermelődik. Tíz éve 3 ifjú énekessel gyarapodtak, s a 20. évfordulóra újabb 3 növendék lelkesedése simul bele a régiek tudásába. Ehhez persze olyan megszállott egyénekre van szükség, mint Toplak Ernő, a csoport mindenese, krónikása, olyan személyre, mint a kiváló humorérzékkel is megáldott szakmai vezető, az örök zenészfiú, a zalaegerszegi Kardos Endre. Ugyanilyen fontosak a dalárdát énekükkel segítő további lelkes tagok: Balazsic József, Bogdán Attila, Horvát Dávid, Gjergjek Ales, László Ferenc, Nagy Teo, Szekeres Ferenc, Szomi Péter, Somi Simon, Varga Géza és Varga József s a dalnokokat gitármuzsikával kísérő egerszegi Lőrincz Kálmán.

Népdalcsokraik legjavából adtak ízelítőt a jubileumi műsorban a Dobronaki Nótázók Fotó: A szerző

A műsorban egy muravidéki és egy mátyusföldi népdalcsokorral bemutatkozott a Zalaegerszegi Építők Vadrózsák Dalköre, az ünnepeltekkel közösen lépett színpadra a pincei Zala György Művelődési Egyesület tánccsoportja, a népi hangszerek arzenáljával szinte egy komplett műsort rögtönzött Agócs Gergely népzenész, népzenekutató.

Az ünnepség fogadással, majd közös nótázással és mulatozással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában