Továbbörökíteni a tudást a fiataloknak

2019.04.20. 07:00

Kézművesek tárlata – Kiállítás nyílt a kézműves szakkörök alkotásaiból

Továbbélő zalai kézműves értékek címmel nyílt meg csütörtökön a HSMK Ősze galériájában a Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával megvalósított kézműves szakkörök alkotásait felvonultató kiállítás.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A Kanizsai Kulturális Központ és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közös tárlatán 16 csoport különféle alkotásai láthatók. Többek közt kosárfonók, szövők, kézi hímzők, szalmafonók, kovácsok és lószőrékszer-készítők munkáit tekinthetik meg az érdeklődők május 18-ig.

A megyei népművészeti egyesület oktatás-szervezője, Devecz Zsuzsanna elöljáróban elárulta: 37 éve feladatuknak tekintik a népi tárgyalkotó kultúra továbbörökítését. Ehhez nyújt hathatós segítséget a Csoóri Sándor Alap pályázata, mely tavaly közel 9 millió forinttal támogatta a szervezetüket, s ezen keresztül a csoportjaikat is.

– A kanizsai kiállítás az egyesület csoportjainak közel egyéves „termését” vonultatja fel – folytatta. – A fiatalok között most népszerű a lószőr­ékszer-készítés, de hímzéssel és szövéssel is szívesen foglalkoznak. Általában őket a közösségi élmény tartja meg, hiszen állandóan inspirálják egymást.

 

A szlovéniai Radamoson működő hímző szakkör tapasztalt tagjai mellett három egyetemista hölgy is igyekszik elsajátítani a népi mesterséget. A csoport vezetője, Tüske Mária elmondta: az ifjúság bevonása olyan jól sikerült, hogy még egy szlovén ajkú lány is tanulja a zalai minták készítését.

Ugyanilyen hatékony a mai generáció felkarolásában a Batthyány-gimnáziumban működő szövő szakkör, amit Zsovár Anita tanár, népi iparművész vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában