Azért a kis bolondságért majd meghal az ember

2019.02.26. 11:00

Fabók Mancsi Bábszínháza mond mesét a felnőtteknek Zalaegerszegen

Pajzán népi históriák, szerelmi kiokosítók szolgáltak forrásul az Azért a kis bolondságért… című darabhoz, amit nemrég láthattunk a Griff színpadán a felnőtteknek szóló sorozat keretében.

Magyar Hajnalka

Fabók Mariann elhiteti a nézőkkel, hogy „János” hevesen ölelgeti a bálban a hajadon Böskét

„Tej, túró, tejfel, félre gatya, pendely, / Azért a kis bolondságért majd meghal az ember…” Ha a dal teljes szövegét nem is, de refrénjét szinte mindenki ismeri, s a gatya és a pendely hiányából arra sem nagy művészet rájönni, milyen bolondságot emlegetnek a sorok. Ebből kaptunk közel egy órányit Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád jóvoltából a 16 éven felülieknek ajánlott esten. (Díszlet Grosschmid Erik, bábok Lellei Pál.)

Fabók Mariann elhiteti a nézőkkel, hogy „János” hevesen ölelgeti a bálban a hajadon Böskét
Vénségére bőven volt mit meggyónnia…
A zene fontos szerepet kap – Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád Fotók: a szerző

A pajzán népi históriák vaskos humora, bevallom, nem különösebben ízlésem szerinti. Mégis reménykedtem, hiszen Fabók Mariannt megelőzi a jó híre. Nem kellett csalódnom, egy percig sem éreztem magamat kínosan az előadáson.

Nem mintha szépelgésbe torkollna a produkció, a történet pőrén tárja elénk, miként bővül Böske szerelmi tapasztalata 16 éves korától egészen vénasszonyságáig. Tanúi vagyunk, mint esik át a tűzkeresztségen Jánossal a bálban, milyen furfanggal talál férjet magának, s miként hordja talicskaszám a bűn­bánó gyertyákat a gyónáshoz. Fabók Mariann mindehhez kiváló bábos eszközöket rendel, Jánossal való légyottját is egyedül kelti életre, miközben a nézőkkel elhiteti, hogy partnere hevesen ölelgeti. Az egész produkció oldott és könnyed, a színésznő jó ízléssel tartja mederben a buja tartalmat. Az élményt telt és érett énekhangja koronázza, s még bölcs útravalót is tartogat a végére. A megvénült Böske azzal bocsátja el unokáját a bálba, hogy a háromlábú széket keresse. Azt, amely stabil, nem billeg. Magyarán, olyan legényt, aki a test, az ész és az érzés szerelmét nyújtja.

Fabók Mariann 2008-ban végzett a Színművészeti Egyetemen, 2014-től szabadúszó. Első önálló vásári bábjátékát 2009-ben mutatta be, egy évvel később már díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. Megalapította a Fabók Mancsi Bábszínháza magánprodukciót, előadásaival járja az országot. Népi forrásokból dolgozik, kreatívan ötvözi a mesemondást, bábozást és népi éneklést. Ahogy fogalmaz: egyszerre keresi a gyökereket és a szárnyakat, s a humoros játék során vigyáz a mesében rejlő ősi tudás sértetlenségére.

Ezt láttuk mi is…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában