A mézeskalács falutól a textilig

2019.01.08. 09:00

Szerdán nyílik meg a Hevesi-iskola galériájának tárlata

A hagyományoktól eltérően ezúttal nem csütörtökön, hanem január 9-én, szerdán nyílik meg a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájának idei első, évadnyitó kiállítása.

Horváth-Balogh Attila

Pusztafi Attila természetfotókkal örvendezteti meg a közönséget

Fotó: ZH Archívum

Az alapításának idén 29. évfordulóját ünneplő iskolagaléria évadnyitó kiállításán (melynek megnyitója a diákoknak délután 14.30-kor, a felnőtteknek pedig 18 órakor lesz) Bognár Angéla, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem divat- és textiltervezés szakának mesterképzős hallgatója mutatkozik be nagyon sok fantáziával készített terveivel, rajzaival, fotóival, valamint textil és bőr tárgyakkal, anyagokkal, anyagmintákkal. Ezenkívül az év végéig még számos kiállítást kínál a tárlat az intézményben tanuló kisdiákoknak, az őket jóra és szépre tanító pedagógusoknak, valamint az iskolába betérő szülőknek.

– A Hevesi Sándor Általános Iskola galériája 1990 óta rendezi havonta cserélődő tárlatait azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan esztétikus, otthonos környezetet teremtsen az oktató-nevelő munkához, mellyel befolyásolhatja az iskolába lépők viselkedéskultúráját – hallottuk Lengyák István galériavezető pedagógustól. – A kiállításokkal színvonalas, gazdag élményalapot nyújtson a gyerekek lelki, szellemi fejlődéséhez, s keltse fel érdeklődésüket a művészetek, elsősorban a képzőművészet iránt. Továbbá adjon helyet a helyi, a zalai, a hazai és a határon túli magyar alkotók, valamint más nemzetek művészei­nek megismeréséhez, s nem utolsósorban: legalább évi két alkalommal teremtsen bemutatkozási lehetőséget a szülők, rokonok, látogatók számára, hogy képet kaphassanak az iskolában folyó esztétikai, művészeti nevelésről.

Halácsy Mária első alkalommal állít ki Kanizsán
Fotó: ZH Archívum

 

A galéria e célok elérése érdekében az elmúlt 28 évben több mint 270 tárlatot rendezett, melyeken a gyermekek mellett 232 művésznek önálló, 106 alkotónak és 17 művészeti közösségnek pedig csoportos bemutatkozási lehetőséget teremtett.

Bognár Angéla szerdán nyíló kiállítását február 4-én az iskola diákjainak farsangi dekorációi váltják. Február 21-től március 16-ig Pusztafi Attila fotós alkotásai lesznek a galéria vendégei. Március 21-én Torjay Valter művészettörténet-tanár, festőművész Tavasz-Feltámadás (Magánszakralitás) című, a szimbolizmus jegyében született, vallásos témájú festményeit bemutató kiállítása nyílik a galériában. Április 25-én Lakk Roland, a világhírű Herendi Porcelán Manufaktúra egykori mesterfestője hozza el impresszio­nista alkotásait az iskolába. A tanév utolsó, május 23-án nyíló kiállításán a Hevesi iskola diákjai mutatkoznak be.

Pusztafi Attila természetfotókkal örvendezteti meg a közönséget
Fotó: ZH Archívum

Az új tanév szeptember 5-én Németh Bálint egyetemi hallgató természetfotóival indul, október 3-tól pedig Röszler Mária festő amatőr alkotói csoportjának tagjai mutatkoznak be. Október 24-én Megfestett legendák címmel Halácsy Mária festő és grafikus alkotásait első alkalommal tekintheti meg a nagykanizsai közönség. Az évet november 28-tól Pókeczné Pintér Anett fazekas, Péterfai Ferenc fafaragó, Brunner Zsuzsanna kézműves, Holládi Béla fajátékkészítő, valamint a Szepetneki Mézeskalácsosok alkotásaiból nyíló adventi tárlat búcsúztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában