Kulturális est zenével, énekkel

2018.11.19. 12:00

A Dunántúli Roma Találkozó nagykanizsai estjéről

Tüzes, olykor pedig megható dallamoktól volt hangos pénteken a Móricz Zsigmond Művelődési Ház. Az immár hagyományos Dunántúli Roma Találkozón pályakezdő roma énekesek és ismert előadók egyaránt felléptek.

Szabó Zsófia

A Fund Cigány Alapfokú Művészeti Iskola és a zalakomári Általános Iskola növendékei Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

A népi kulturális kincsek, legyen szó a táncról, az énekről, a muzsikáról vagy a képzőművészetről, előítéleteket átívelő hidat teremtenek a romák és embertársaik közt. E szellemben rendezte meg idén is a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége a hagyományos dunántúli kulturális találkozót.

Nagy József György elnök elmondta: az egyedi roma kulturális értékeket szeretnék minél nagyobb közönségnek közvetíteni.

– A kultúra erősíti az identitást is, továbbá segítségével a kisebbséget és a többségi társadalmat közelebb lehet hozni egymáshoz. Ehhez segítségül hívjuk azt, amit örökül kaptunk: a kultúrát és a művészetet – fogalmazott Nagy József György.

A Fund Cigány Alapfokú Művészeti Iskola és a zalakomári Általános Iskola növendékei Fotó: Szabó Zsófia/Zalai Hírlap

– A roma kultúra két részre bontható. Vannak olyan jegyek, amelyek kizárólag a magyarországi romákra jellemzőek, s vannak, amelyek intereurópaiak. A zenéhez való viszonyulás terén viszont megegyeznek. Ami mindkét esetben „romás”, azaz szabad, variáns – ennek már Kardos Ferenc néprajzkutató adott hangot. – Érdekesség, hogy a magyar népzenét is a romák tették kicsit „romássá”, amikor magyar nótákat vagy népdalokat készítettek. A zenéről nagyon ismertek a romák, hiszen ha valaki flamencót, nótát vagy a jazz egyik fajtáját hallgatja, voltaképpen cigányzenét hall, más és más nyelvterületről. A beás, lovári és magyar nyelvű roma dalok, amelyek a találkozón felcsendültek, a magyar népzenéhez kötődnek. Átvették a magyar népzenéből a motívumokat és azokat roma ritmusokra alkalmazzák és roma lelkülettel éneklik – részletezte Kardos Ferenc.

A Kanizsa Csillagai Együttes negyed évszázada viszi a roma zene hírét a nagyvilágba. Több ezer fellépés van már a hátuk mögött, több díjjal, kitüntetéssel büszkélkedhetnek.

– Büszkék vagyunk arra, csakúgy, mint más közösségek, amit örökül kaptunk: a muzsikától a gasztronómián át a népviseletünkig – mondta Horváth Zoltán, az együttes vezetője. – Az esetleges előítéletek leküzdéséhez egy dallamos zene, a jó hangulat is sokat segíthet. A mai világban egyébként nem lehet különválasztani, hogy egy adott rendezvény csak romáknak vagy nem romáknak szól. A közönség soraiban emberek ülnek, akik együtt szórakoznak és jól érzik magukat. Nem a másik származását, hovatartozását nézik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában