Moha és Páfrány, bábokkal

2018.10.12. 12:00

A zalaegerszegi Griff Bábszínház szombaton tartja új bemutatóját

Moha és Páfrány, a két kelekótya manó történetét viszi színre október 13-án, szombaton a Griff Bábszínház.

Magyar Hajnalka

A bábszínház új darabjának alkotóközössége a színpadképet meghatározó díszletekkel, Bartal Kiss Rita balról Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A mesét Václav Ctvrtek és a kolozsvári származású Máté Angi szövegeinek felhasználásával írta Markó Róbert, a rendező a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita.

– Új darabunkban a kalandok sorát az indítja el, hogy az egymutatós évszakóra megbolondul, s felborul a világ rendje – avat be Bartal Kiss Rita. – Hó esik a nyár közepén, a lehullott falevelek visszaszállnak a fákra, magyarán összevissza működik a természet. Valakinek vissza kellene állítani a világ rendjét…Fontosnak tartom ezt a mesét, mert általa be tudjuk mutatni a gyerekeknek, hogy a mai felgyorsult és összeszemetelt világban másként is lehetne élni. Kicsit utalunk a környezetvédelemre, de leginkább a lelkünk és a szívünk békéjét, megnyugvását keressük. A szövegbe beemeltünk három köztes történetet is, amit Moha és Páfrány barátja, a tündér mesél el.

A bábszínház új darabjának alkotóközössége a színpadképet meghatározó díszletekkel, Bartal Kiss Rita balról Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Máté Angi csodálatos nyelvezettel íródott Volt egyszer egy… című mesekönyvéből valók ezek az etűdök.

– Nagy rajongója vagyok a szerzőnek, több előadásomban hívom vendégül szövegeit. Az ő költői látásmódja ugyanis olyan csatornákat nyit meg és tölt fel az emberekben, amelyekből nagy hiány mutatkozik manapság.

A darab tervezője Sabina Sinko, a lendvai Pupilla Bábszínház vezetője, aki már több Griff-darabhoz adta tehetségét. Az író-dramaturg Markó Péter szintén visszatérő alkotótárs, akárcsak a zeneszerző, Takács Dániel.

A színészek soraiban Tóth Mátyás mellett két frissen ide szerződött fiatal, Duna Orsolya-Réka és Matola Norbert is bemutatkozik, valamint vendégként láthatjuk a zalaegerszegi Csepregi Napsugárt, aki amúgy a szegedi bábszínház társulatát erősíti. Kesztyűs bábokat keltenek életre, időnként hason vagy térden kúszva, 2-3 bábot is mozgatva a díszlet halmai mögött.

– Kemény fizikai próbatételt jelent az előadás, de mondhatom, az alkotók vitézül állják a sarat – ad hangot elégedettségének a rendező.

– Reméljük, hogy a közönség kedveli majd ezt a családi darabot. Moha és Páfrány figurájával a kicsiknek is könnyű lesz azonosulni, hiszen épp olyanok, mint két gyerek. Nagyon szeretik egymást, de folyvást civakodnak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában