Aki a napfényt kutatja

2018.07.31. 12:00

Nagy Antal Róbert Félidőben című verseskönyvéről

A tavasz során a gyenesdiási általános iskolában a költészet napján a diákok saját tanáruk verseivel is megismerkedhettek. Nagy Antal Róbert Félidőben című első verseskötetébe mi is beleolvashattunk.

Arany-Horváth Zsuzsa

Nagy Antal Róbert Fotó: ZH

Noha Nagy Antal Róbert költeményei több internetes verses oldalon is megtalálhatók, tanári munkája mellett szerényen alkot. Pedig az Irodalmi Rádió három éve a Csendet kiáltok című versét Radó Denise előadásában közvetítette. Első kötete a Holnap Magazin segítségével látott napvilágot, Tarjáni Imre tapolcai költő pályatársi támogatásával, valamint Cséby Géza keszthelyi író, irodalom- és művelődéstörténész ajánlásával.

Nagy Antal Róbert Fotó: ZH

A kemény borítós könyv címlapja egyszerre idézi a Balatont, a várost és az idő múlását. (Somogyi Deák Mercedes grafikája.) A szerző 1974-ben született Keszthelyen, pedagógus, jelenleg a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskolában. Ott 12 éve dolgozik, elsősorban alsó tagozatos gyermekeket tanít. Az első versei középiskolásként diákújságban láttak napvilágot. A főiskolás évek alatt is írt, aztán hosszú szünet következett, a felnőtt élet megpróbáltatásai adták újra kezébe a tollat. Ennek ellenére nem sötét tónusú lírai világ az övé. Cséby Géza a fülszövegben ekképp jellemzi a költői attitűdöt: „...versei túlmutatnak az egyéni érdekek megfogalmazta önmarcangoláson és gyakran szólnak határozottsággal, eréllyel a körülöttünk lévő világról... A személyes élmények alapján született szövegekben magunkra ismerünk, így egyszerre lesz esendően kitárulkozó a szerző és műveinek olvasója.”

A kötet címlapja

A szerteágazó témaválasztás enyhén tobzódóvá teszi a verskötet korpuszát, ami az első könyv esetében szinte kötelező jelenség, hiszen ilyenkor annyi mindent szeretne megmutatni az alkotó. Aktuálisan (életkorilag…) ars poetikus igényűnek érezhetjük a Sorsok című vers első szakaszát. „Búzavirág kéklő kabátja/ tart árnyat az apró pipacsnak,/ ki nőne, a napfényt kutatja./ Fogy az idő. Holnap aratnak.” Benne rejlik a mikrovilág aprólékos megfigyelése, a természeti képek iránti vonzódás és a fanyar önkontroll. A megbúvó aggodalomra az olvasó megnyugtató feleletet adhat, az első kötet igényessége további potenciált feltételez. Jelezte, prózával is próbálkozik, amit az epikai ihletésű költemények ismeretében jó szívvel várunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!