Magyar zenéről szóban és dalban

2018.05.10. 10:00

A zenetörténet jeles képviselőiről és szerzeményeikről szólt az előadás Lentiben

Barangolás a magyar zenetörténetben címmel tartott előadást tegnap a városi könyvtárban Balás Endre nyugalmazott pedagógus. Az áttekintést István király koránál kezdte és a 20. századig kalauzolta a hallgatóságot.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

- Az iskolai zenetörténet érdekes dolog, és érdemes foglalkozni a diákénekekkel, amik a mai fülnek is élvezhető anyagot adnak. Meg kell említeni Eszterházy Pál herceget, aki zenét is szerzett, majd a verbunkos zene nyomán elindulva beszélünk a magyar nótáról, illetve Erkel Ferenc munkásságáról. A zenetörténeti barangolást a Szózattal zárjuk – mondta elöljáróban az előadó.

Balás Endre hozzátette: a magyar zenetörténet 20. századi alkotói és művei, elsősorban Kodály Zoltán és Bartók Béla a legismertebbek, de jelentős a 19. század zeneművészete is. Emellett a verbunkos zene fontos részét képezi a magyar zenetörténetnek.

Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A rendezvényen a Szivárvány Kamarakórus működött közre, előadásukban Eszterházy Pál, Erkel Ferenc és Kocsár Miklós egyes művei is felcsendültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában