Ha épp nincs szerkezet?

2018.03.29. 13:00

Kollár-Klemecz és Grecsó közös estet tartott az egerszegi Caféban

A magyar kortárs irodalom és a könnyűzene összekapcsolódását valósítja meg a 8 éve indult Rájátszás sorozat, mely egy-egy író és zenész közös estjét jelenti.

Arany Horváth Zsuzsa

A GreCSÓKOLlár előadása a VMK Caféban. Háttal a kétszemélyes társulat, szemben a népes publikum Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ennek keretében már több párost láthatott a zalai közönség, legutóbb három hete lépett az egerszegiek elé a VMK Caféban Grecsó Krisztián író (41), a Pletykaanyu, a Megyek utánad, a Mellettem elférsz kötetek szerzője és Kollár-Klemencz László (52), a Kistehén zenekar tagja, az Elviszem magammal, a Szájber gyerek című számok szerzője. A GreCSÓKOLlár formációtól hallhattuk többek között a Dezső, a Milyen kár, az Iszom a bort, a Szív, ha üt című dalokat.

A fellépőkről

Grecsó Krisztián Szegváron született József Attila-díjas költő, író, többek között a Megyek utánad, a Jelmezbál, a Harminc év napsütés szerzője. Első nagy sikerét a Pletykaanyu című regényével érte el. Újságíróként is működött (Nők lapja, Élet és Irodalom), elnökölte a Szépírók Társaságát.

A GreCSÓKOLlár előadása a VMK Caféban. Háttal a kétszemélyes társulat, szemben a népes publikum Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Kollár-Klemencz László a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója. Rendező, filmes. 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán szerzett diplomát tájrendező szakon. Forgatókönyvíró, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmek zeneszerzője, grafikai tervező, látványtervező. 2002-ben a Sziget fesztivál reklámjaként vált népszerűvé a Kistehén figurája, melyet Igor Lazin rajzolt. A Kistehén dalt Kollár-Klemencz László írta.

Az estről

Eddig a hevenyészett jegyzőkönyv, hogy tudjuk, hova tegyük őket. Innentől jönne az élmény, már ha működik az a hiú ábránd, hogy visszaadható mintegy 90-100 olyan perc, aminek látszólag nincs koreográfiája, szerkezete, csak úgy, elhatározás nélkül szalad át az emberen.

Kollár-Klemencz László
Grecsó Krisztián

Író olvas, zenész zenél, ilyen egyszerű. (Író is gitározik, még akkor is elszántan, amikor elhangolódik a hangszer.) Előbbi láthatóan fesztelenebbül, hiszen jól ismeri az író-olvasó találkozók természetrajzát. Kell ide könnyedén mosolyogtató bájos rövidpróza, de legyen benne érzelem, amin agyalhatunk, míg felhangzik egy újabb nóta, és nem árt a saját élettöredék. Grecsó egyébként is a saját életét írja... körbe. Menti a helyzetet az önirónia: „Harminc év napsütés? Marqueznek is bejött a valahány év valami...” (Száz év magány).

Az a feneség, hogy a Rájátszásban a zene is szöveg. Márminthogy figyelni kell, mert biztosan jelent valamit, itt nemcsak hangok hordozója a betű. Például: „szív, ha üt, magyar...gyöngül az idő, és nem lesz közelebb...” Vagy: „milyen kár, hogy túlélésre gyúrsz, milyen kár, hogy van még az a pénz..., milyen kár, hogy mások döntik el, milyen kár, hogy nincs számodra hely...”

Kollár-Klemencz diffúz megszólaló, sokat nyammog egy-egy szón és még akkor sem biztos benne. Rengeteg (ez új lemeze címe is) kérdése van inkább, mint állítása, ez persze szimpatikus. És mit tesz isten, ő is ír. Miért távolodnak a dolgok? , kérdezi tavalyi könyve címe, melyről így írnak mások: „Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér. Ilyen, mint a szinte regénnyé összeálló novellaciklusnak a hőse, Toszka.”

Ilyen ez a Rájátszás. Veszélyes egymásba keveredés, nemcsak a két fellépő esetében, hanem a túl közel ülő közönség számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában