Magyar Kultúra Napja

2018.01.23. 15:00

A kultúra maga az élet művelése-hangzott el Zalalövőn

Kiállításmegnyitóval, néptánccal, valamit ének- és zeneszóval ünnepelték a magyar kultúra napját az északnyugat-zalai városban.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A hétfő esti rendezvény Illés Judit ispánki festőművész tájképeket felvonultató tárlatának megnyitójával kezdődött. Ezt követően a helyi általános és alapfokú művészeti iskola továbbképzős néptáncosai és az intézmény dalkörének tagjai adtak rövid műsort, majd az ünnepségnek helyet biztosító Salla Művelődési Központ művelődésszervezője, a Zalalövő himnusza című vers szerzője, Bischofné Hesinger Katalin mondott beszédet.

- Mi is a kultúra? – fordult a rendezvény résztvevőihez a szónok. – Tágabb értelemben a kultúra maga az élet művelése. Cselekvések, kommunikációk, kapcsolódások és folyamatok az életünk minden lehetséges területén. A kultúra nem más, mint kölcsönhatás az ember és világa között.

Bischofné Hesinger Katalin arra is kitért, hogy a magyarság számos híres, dolgos embert adott a világnak – mások mellett megnevezve Bartókot, Kodályt, Csontváryt -, de szerinte a magyar értékek mellett azokra a hatásokra is nyitottnak kell lennünk, amelyek gazdagítják országunkat, s beépülnek a kultúránkba. A kisebbségi létben élő magyarok helyzetére szintén kitért, úgy fogalmazott: a nekik rendelt sors sokkal nehezebb, embert próbálóbb a miénknél.

A zalalövői rendezvény zárásaként a zalaegerszegi Énekmondó együttes adott ünnepi műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában