Kultúra

2017.11.07. 11:00

A halhatatlan primadonna, Fedák Sári

Fedák Sári életéről és művészetéről emlékeztek a helyiek szombaton a primadonnáról elnevezett kúriában Tótszerdahelyen.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

A beregszászi születésű Fedák Sári 1904-ben 25 évesen vásárolt 350 holdnyi birtokot, amihez 12 szobás kastély tartozott és a cselédség száma negyven fő körül volt.

Imádta a környéket, a nagykanizsai fellépések idején gyakran lovagolt ott és még a gazdálkodással is megpróbálkozott.

A kivételes hagyaték ápolását a Tószerdahelyi Kulturális és Sport Egyesület fontosnak tartja, ezért bizonyos időközönként emléknapot tart.

Dr. Vándor László (balról), Fejes Rita színművész és Cseresnyés Péter figyelmébe ajánlotta a nívós kiállítást
Fotós: Szakony Attila

- Fedák Sári élete hasonlított a mai hollywoodi színésznőkéhez, hiszen olykor zűrös ügyekbe keveredett, azonban kétségtelenül korának legnagyobb színésznője volt – bocsátotta előre Kolman Árpád az egyesület vezetője. – Ebből az alkalomból állandó kiállítás nyílik, s az emlékszobaként kialakított állandó tárlaton a színésznőről készült képeslapok és egyedi relikviák láthatók.

Dr. Vándor László muzeológus köszöntőjében elmondta: a hagyományokra vigyázni kell, legyen az a világörökség vagy egy kisebb közösség értékei. Fedák 62 éve hunyt el, de emléke ma is eleven.

Cseresnyés Péter államtitkár ünnepi beszédében a primadonna kivételes zsenialitásáról beszélt. Kiemelte: Fedákot nem mindig értették meg, ám a tótszerdahelyiek között magára talált. Egy halhatatlan művész példája erősítheti az identitást és adhat hitet, hogy elhiggyük a vidéki lét a teljes élet lehetőségét kínálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában