Népzene

2017.11.26. 16:05

Badacsonyi Lajosra emlékeztek Zalaszántón

Szombaton a népzene és néphagyományok kedvelőivel megtelt a zalaszentlászlói faluház. A keszthelyi Család Iskola szervezésében Badacsonyi Lajosra emlékeztek tanítványai és tisztelői, születésének 100. évfordulója alkalmából.

Szalay Csaba

Fotó: Szalay Csaba

Megnyitó beszédében Keszey Tivadar, a Család Iskola alapítója elmondta, hogy iskolájuknak régóta kapcsolata volt a Népművészet Mesterével.

A Mikosszéplak melletti majorban 1917-ben született Badacsonyi Lajos citerás, énekes, furulyás és mesemondó volt, aki hegedűt is készített magának. Az iskola tanárai 1995-től nagyon sokat tanultak, gyűjtöttek Lajos bácsitól. Már a harmadik generáció viszi tovább, Juhász Zoltán pedig a Zeneakadémián oktatja a tőle megismert dalokat, néphagyományokat, meséket.

Fotós: Szalay Csaba

A majdnem tucatnyi szereplő (egyének és csoportok) lenyűgöző előadásával egy időben rögtönzött kiállítás mutatta be Badacsonyi Lajos életútját és munkáiból néhányat. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult rendezvényen a kiállítás mellett azt is láthatta a közönség, hogyan faragják kecskerágó- vagy somfából a pásztorlegyezőt.

Fotós: Szalay Csaba

A műsor után a részvevők felkeresték a 2009-ben elhunyt Badacsonyi Lajos sírját a zalavégi temetőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!