Helyi kultúra

2017.09.19. 11:30

Virágtenger a kiskanizsai templomban

Kisasszony napján színpompás őszirózsák, szegfűk, rózsák százai díszítették a Sarlós Boldog-asszony Plébániatemplomot.

Szabó Zsófia

Kanzsalicsné Horváth Mária, Nagy Józsefné Aradi Mária, Imrei Sándorné a bölcső díszítéséhez válogatja a virágokat, amelyeket otthon ültettek és gondoztak a Szűzanyának

Fotó: Szakony Attila

A ferences rendi szerzetesek kora óta éltetik e nemes hagyományt a városrészben. A mély hitükről és dolgosságukról híres kiskanizsaiak így ünneplik a Szűzanya születését. Szeptember nyolcadika jeles nap a kalendáriumban. Régi hiedelem szerint az ősz ezeken a napokon kopogtat be, s ekkor indulnak vándorútra a fecskék is. Ezért mondják sok helyütt, Fecskehajtó Kisasszony. Aki a néphit szerint a gazdákat is „motiválta”, hogy elkezdjék a termények betakarítását. Hallani olyan hagyományokról is, hogy évtizedekkel, századokkal ezelőtt e napon a nőknek nem volt szabad dolgozniuk. Azonban a Sáska városrészben dolgosan teltek az órák az ünnep vigíliáján, előestéjén is. Csütörtökön kora dél- előtt hatalmas csokor virágokkal érkeztek szorgos helyi asszonyok a templomba.

A kiskanizsai asszonyok, köztük Horváth Zoltánné, munkájának eredményeként idén is csodálatos virágok díszítették a bölcsőt
Fotós: Szakony Attila

 

Egyedülálló hagyományról van szó, amivel a kiskanizsaiak ünneplik Mária születését – mondta Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, aki évek óta dokumentálja, nyomon követi ezt a különleges hagyományőrzést. – A szakirodalomban nem találni arra vonatkozóan feljegyzést, hogy másutt az országban, ilyen szokás kapcsolódna Kisasszony napjához.

A kiskanizsai városrészben viszont nagymúltú hagyományról van szó. Első nap a templom-, a bölcsődíszítés történik, másnap a kereszt-ékesítés. Előbbinél még a virágok színeire is figyelnek az asszonyok. A kisded bölcsőjénél például rózsaszín rózsákkal díszítenek. A Mária-szoborhoz, mivel a szűz színe a halványkék, más küllemű növények kerülnek – részletezte a néprajzkutató. Hozzátéve azt is: az előesti szentmisét mind a mai napig virrasztás követi, ami viszont már nem hajnalig tart. Bár néhány helyütt előfordul, megvárják a hajnalt, hogy a felkelő napban vagy a felhőkben megláthassák Máriát. Illetve, az esti szertartásra, amikor már virágözön szépíti a templomot, az idős nagymamák gyakran kisunokáikat is magukkal viszik, hogy közösen csodálják meg a kis Szűzanya bölcsőjét.

Másnap a városrész utcáin lévő fogadalmi kereszteket díszítették virágokkal az asszonyok. A néprajzkutató azt mondta: érdekesség, hogy a kiskanizsai keresztek mind-egyikének van gondozója. Nem csak az ünnepkor, az év többi napján is rendben tartják. Viszont jobbára már csak az idősebbek veszik ki részüket a vallási hagyományőrzésből. A szépkorú nénik egykor a szülői házból kapták örökül a szokásokat. Ezeket azonban nem tudják vagy csak nehezen képesek továbbadni.

Kanzsalicsné Horváth Mária, Nagy Józsefné Aradi Mária, Imrei Sándorné a bölcső díszítéséhez válogatja a virágokat, amelyeket otthon ültettek és gondoztak a Szűzanyának
Fotós: Szakony Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!