Ez történt

2024.07.04. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A bocföldei Gondos Botond, Necze Péter, Novák Fanni és Csiszár Gergő a Göcseji Múzeum régésztáborában

Fotó: Mozsár Eszter

Régésztábor zajlik a héten a Göcseji Múzeumban

Idén is meghirdette népszerű régészeti táborát a vármegye felső tagozatos diákjainak a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. A játékos és izgalmas feladatokkal teli, hétfőtől péntekig zajló programokon a szakma szépségeit mutatja be Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Orha Zoltán régész-muzeológus, valamint Novák Fanni múzeumpedagógus. Minden évben más a tematika, idén a középkorra fókuszálnak, tájékoztatott Novák Fanni múzeumpedagógus, aki fél éve az intézmény munkatársa, ez az első régésztábora. A tábor során mindig népszerű a csontváz homokból való kiszabadítása, miközben a fiatalok betekintést nyerhetnek a szakma rejtelmeibe. Az állandó kiállítás ide vonatkozó részét ugyancsak interaktív formában, QR-kódos feladattal oldják meg. Szerdán a Vasvári Múzeum középkori kiállítását és a Domonkosrendi Helytörténeti Gyűjteményt, valamint a közeli vasvári sáncot, az ott folyó ásatást tekintették meg a Göcseji Múzeum régészeinek segítségével. Pénteken az egykori kemendi vár helyét nézik meg, miközben a fémkeresőt is kézbe veszik majd.

Az 1910-es évekből származó kalapok július műtárgyai a Thúry György Múzeumban

Az 1910-es évek elejéről származó női viseleti kiegészítők, vagyis egy-egy nyári tüll- és szalmakalap július hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban. A családja birtokában lévő kalapokat dr. Révffy Andor ügyvéd, bíró ajándékozta 1969-ben a múzeumnak. Elmondása szerint édesanyja a ruháit részben Pesten, részben Bécsben készíttette. Kalapjait főként pesti divattermekben vásárolta, illetve Párizsból, Bécsből hozatta. Kunics Zsuzsanna hozzátette: Nagykanizsa egyik legismertebb, az 1860-as évektől több mint száz éven át az Eötvös tér 25. szám alatt – Totola Lajos, később testvére, Kálmán, majd Pacsirszky Alajos által – működtetett kalaposműhelyének is jelentős tevékenységi köre volt a szalmakalap-készítés. A gyári szalmafonatokból a mindenkori divatnak megfelelő fazonú kalapokat varrtak speciális Grossmann szalmavarró gépeken, naponta 20-25 darabot.

Bűnmegelőzés: idén is fiatalok szolgálják a biztonságot a keszthelyi Városi strandon

Megnyitott a bűnmegelőzési iroda a Városi strandon. Idén is – akárcsak az elmúlt évtizedekben – nyár végéig szolgálnak és segítenek a pihenni vágyóknak a középiskolás diákok, akiknek a munkáját rendőrök irányítják. A sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos nyitányon Manninger Jenő, Keszthely polgármestere emlékeztetett, a tavalyi szezon rendkívül sikeres volt, ami azért is örömteli, mert a balatoni strandok biztonsága idegenforgalmi szempontból is rendkívül fontos. Dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornok, megyei főkapitány azt mondta, e bűnmegelőzési aktivitásnak is köszönhetően évek óta nem történt strandi lopás. Kiemelte, turisztikai szempontból rendkívül fontos a biztonság, hogy ide máskor is szívesen visszatérjenek a vendégek.

Tiszteletbeli kanonok címet kapott Letenye plébánosa

A Szent Márton-kultusz ápolása és népszerűsítése érdekében több éven keresztül folytatott munkássága elismeréseként tiszteletbeli kanonokká nevezte ki Aigner Géza letenyei plébánost dr. Székely János szombathelyi püspök. Mindezt a közelmúltban, a szombathelyi székesegyházban megtartott papszentelési ünnepség végén hirdette ki az egyházmegye főpásztora. A letenyei születésű Aigner Géza a felszentelését követően, 1993-ban éppen a szombathelyi Szent Márton-plébánián kezdte meg lelkipásztori szolgálatát, előbb kápláni beosztásban, majd 1998-tól plébánosként. Letenyére kilenc éven át tartó répcelaki kitérő után, 2018-ban került. A dél-zalai kisvárosban meghatározó szerepe volt Szent Márton kultuszának elterjedésében. Kezdeményezésére alakították ki például a helyi Kolping Idősek Ápoló-Gondozó Otthona Kárpáti utcai telephelyén a Szent Márton-kertet, illetve ugyancsak ő javasolta, hogy az intézmény kápolnája Szent Márton nevét viselje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában