Több mint 35 éve hagyomány

2024.07.10. 15:00

Szombaton rendezik az aratóversenyt Nován

E hét végén, szombaton rendezik meg Nován immár 35. alkalommal a Zala megyei kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt, aratási étel- és italbemutatóval egybekötve a Göcseji Dombérozó programjaként.

Korosa Titanilla

A novai fiatalok bandája elöl Kovács Zsolt kaszás, mögötte Gubinecz Kristóf. Fotónk a tavalyi rendezvényen készült.

Fotó: Korosa Titanilla / ZH-archív

Nován 1987 óta szervezik meg a göcseji aratónapokat Kiss Mihály, Nova egykori népművelőjének ötlete nyomán. A modern gépi technológiának köszönhetően az idősebbeknek már csak nosztalgia a kézi aratás, a fiataloknak viszont annál nagyobb kuriózum. A hagyományokat követve szombaton a Léránt Lajos Sportcentrumban a 9 órai ünnepélyes megnyitót követően a kis- és nagybandák foglalják el parcelláikat a község határában található aratómezőn.
A munka végeztével a 21 kévéből összerakott kereszt tövében megterítenek az ebédhez. Hozzáértő szakemberek értékelik a munkát, nézik a tarlómagasságot, a kéve szorosságát, egyenletességét, s hogy a kiterített étkek mennyire követik a hagyományokat, mennyire finom, s választékos a terítés. A versenyzőket elkísérő, hagyományőrző csoportok pedig népdalokkal buzdítják az aratókat. Lesz tarlófutó verseny is, melyre a helyszínen várják a nevezéseket.

A délutáni programban néptáncegyüttesek és dalkörök lépnek színpadra, az első fellépő a 13.30-kor a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes lesz. Emellett interaktív gyermekműsor várja az érdeklődőket, és kihirdetik a Búzától a kenyérig című rajzpályázat eredményeit. Az aratóverseny díjkiosztó ünnepsége 16.45-kor kezdődik, ezután lesz az Aurora Folkglamour divatbemutató, 20 órakor a Góbé zenekar koncertje következik, majd bállal zárul a nap. A kiegészítő programok közt szerepel népi játszótér, kézműves bemutató, mozgásos népi játékok.

A szombati rendezvény előtt pénteken este bált tartanak, vasárnap pedig a község falunapi rendezvénye várja az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában