A középkorba kalandoznak a gyerekek

2024.07.03. 18:30

Régésztábor zajlik a héten a Göcseji Múzeumban

Mozsár Eszter

Az idei régésztáborban egyik feladat az iniciálé (könyvfestészeti díszítés) készítése volt. A Göcseji Múzeum foglalkozásán Mikolás Bendegúz, Havasi Benedek, Novák Fanni múzeumpedagógus és Benedek Áron

Fotó: Mozsár Eszter

 Idén is meghirdette népszerű régészeti táborát a vármegye felső tagozatos diákjainak a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. A játékos és izgalmas feladatokkal teli, hétfőtől péntekig zajló programokon a szakma szépségeit mutatja be Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Orha Zoltán régész-muzeológus, valamint Novák Fanni múzeumpedagógus.

A  bocföldei Gondos Botond, Necze Péter, Novák Fanni és Csiszár Gergő a Göcseji Múzeum régésztáborában
Fotó: Mozsár Eszter

A közeli megyei levéltárból érkezett vissza a csapat kedd délután, így a gyakorlatban is kipróbálhatták, miként készítettek elődeink a középkorban díszes, iniciálékkal ellátott színes oklevelet. A lúdtollat tintába mártani és helyesen forgatni, azaz írni vele nem is olyan egyszerű.

- Már harmadik alkalommal veszek részt a táborban, nagyon szeretem az izgalmas feladatokat. Tavaly nagyon tetszett a mozaik képek kirakása, az iniciálé már egész jól megy. Nagy kedvencem az ókor – mondta a salomvári Mikolás Bendegúz.

A reszneki Csiszár Gergő először vesz részt a zalaegerszegi foglalkozáson, s határozott elképzelése van arról, hogy régész szeretne lenni. A történelem a kedvenc tantárgya, s leginkább a török kort szereti tanulmányozni.

Minden évben más a tematika, idén a középkorra fókuszálnak, tájékoztatott Novák Fanni múzeumpedagógus, aki fél éve az intézmény munkatársa, ez az első régésztábora.

- A különböző előadásokon, múzeumi sétákon és a szabadtéri foglalkozáson megismertetjük a gyerekekkel, hogy miként éltek a középkorban az emberek, mit ettek, hogyan öltözködtek, milyen fegyverzetük volt, s természetesen a zalaegerszegi vár történetét is megismerik.

A tábor során mindig népszerű a csontváz homokból való kiszabadítása, folytatta a szakember, miközben betekintést nyerhetnek a szakma rejtelmeibe. Az állandó kiállítás ide vonatkozó részét ugyancsak interaktív formában, QR-kódos feladattal oldják meg. Szerdán a Vasvári Múzeum középkori kiállítását és a Domonkosrendi Helytörténeti Gyűjteményt, valamint a közeli vasvári sáncot, az ott folyó ásatást tekintették meg a Göcseji Múzeum régészeinek segítségével. Pénteken az egykori kemendi vár helyét nézik meg, miközben a fémkeresőt is kézbe veszik majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában