Egész napos lovaglás gyerekeknek

2024.07.04. 14:02

Klubnapot tartottak a Nagyrécséhez közeli Bacónak-hegyen, a Rencsi lovasudvarban

A dél-zalai település melletti Bacónak-hegyi Rencsi lovasudvarban újításként klubfoglalkozást tartottak általános iskolások részvételével. Ahogy ezen a helyszínen már megszokhattuk: a négylábúaknak extra kényeztetés járt.

Benedek Bálint

Horváth Renáta és Pusztai Bettina épp Kósa Panna Kamilla gyakorlatát felügyeli, amit a Büszke nevű pónilovon mutat be a klubnapon

Fotó: Szakony Attila

Az előző években gyakran szaladtak elénk az udvar barátságos nagytestű kutyái. Tóbiás, Polli és Brúnó most, a klubnapon inkább a henyélést választotta, csak nagy nehezen baktattak ki elénk, gondolták, ismerjük már a járást nélkülük is. A lovasudvarban ilyenkor a gyerekek inkább a lovakat követik, ha csak tehetik, simogatják az állatokat, vagy épp befonják a sörényüket.

klubnap
Tesztjelleggel indították el a klubnapot, de a nagy érdeklődés miatt biztosan tartanak még ilyen alkalmat
Fotó: Szakony Attila

– Idén amolyan tesztjelleggel indítottuk el a klubnapot, de a nagy érdeklődés miatt biztosan tartunk még ilyen alkalmat – mondta Horváth Renáta lovasoktató, házigazda. – Vannak olyan visszatérő 9 és 11 év közötti táborozóink, akiknek a barátai eddig nem tartottak velünk, így ez egy jó lehetőség számukra, hogy betekintést nyerjenek lovasudvarunk működésébe. Nem mellesleg új barátságokat gyűjthetnek, sőt a lovakhoz is közelebb kerülhetnek. 

Lovak a középpontban a klubnapon

Apropó lovak! A nap legfontosabb pillanata, amikor reggel Renáta elmondja a napközis tábor látogatóinak, miként kell viselkedni az állatok körében. Néhány olyan szabályt tisztáz, ami még közelebb hozza az embert és az állatot egymáshoz. A táborvezető kiemelte: a ló nem játék, veszélyessé is válhat. Nyilván az állat háta mögé nem szabad menni, nem szabad megijeszteni, hirtelen mozdulatot tenni, és a labdázást szintén kerülni kell az állat közelében.

klubnap
Fotó: Szakony Attila

Állandóan lovagolnának a gyerekek

– A klubnap annyiban különbözik a tábortól, hogy szinte egész nap, délelőtt és délután is lovagolhatnak – mesélte. – Sőt kívánságlistát is írhatnak, hogy mivel szeretnének még foglalkozni. Persze általában a ló körül forog minden. Gyakran érkezik olyan kérés, hogy a kedvenc lovukkal foglalkoznának, futószáron lovagolnának, vagy vágtáznának. Ezeket az apró álmokat természetesen mindenkinek a tudásához igazítva teljesítjük. A legfiatalabbak között népszerű Büszke, a 12 éves shetlandi póni. Méretei és jóindulatú természete miatt a gyermekek játszótársa lehet, megtanulják mellette a lóval való bánásmódot. Dicső és Tünde nevű lovaink a legnépszerűbbek évek óta, rajtuk kívül Sári lovunk is bekapcsolódott a munkába.

Fotó: Szakony Attila

A segítők kulcsszerepben

Renáta feladataiban több segítőre is számíthat. Egyikük, Pusztai Bettina öt éve segít ilyen alkalmakkor a lovak körüli foglalkozásokon. Elmondta: most végzett pszichológia mesterszakon, illetve a Testnevelési Egyetemen lovaskultúra oktatóként. A gyerekek körében töltött időt egyfajta jutalomként fogja fel, hiszen sokat tanulhat, s ezt a későbbi munkájában is kamatoztathatja.

A gyerekek szívesen odabújtak a lovakhoz, simogatták, szeretgették az állatokat. Egyikük, Kósa Panna Kamilla, a kiskanizsai iskola harmadik osztályosa pedig még egy gyakorlatot is bemutatott a póniló hátán.

– Két éve lovagolok már, imádom őket és szeretek köztük lenni – mosolygott. – Felnőttként biztosan ott leszek a közelükben, szeretnék lovas sportoló lenni, vagy állatorvos. Ezt majd később eldöntöm, a lényeg, hogy most itt lehetek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában