Saját színdarabbal is készülnek a gyerekek

2024.07.10. 16:00

Kézműves tábor a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban

Az idei nyár második turnusában fogadják a héten az 5-12 éves gyerekeket a Zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban. Ezúttal huszonketten vesznek részt a kézműves foglalkozásokon, valamint együtt készülnek a pénteki meglepetésműsorukra.

Mozsár Eszter

Kártolás közben a gyerekek a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont nyári táborában. Elöl középen Kerezsi Patrik, jobbra a kesztölci Meidl Tamás, hátul Nikitscher Bernadette Fotó: Mozsár Eszter

A nemezelés egyik fontos mozzanatát, a kártolást végezték a táborozók, amikor a szerdai forróságban betoppantunk a hűvös épületbe. A nagyszüleinél nyaraló budapesti kisfiú, Kerezsi Patrik nagy szakértelemmel adagolta a színes gyapjút a kártolódobra. Nagy munkában voltak, ugyanis a maguk által összeállított színdarabhoz készítették a jelenetben szereplő hatalmas gyapjú pipacsot. A tündérekről szóló mese a tábor asszisztensének, Égető Réka segítő pedagógusnak ötlete alapján született, a jelmezeket, díszleteket saját maguk készítik a különböző kézműves foglalkozásokon.

Nikitscher Bernadette szakmai koordinátor, a tábor egyik oktatója elmondta, a magyarokon kívül angol, spanyol, olasz és svájci kis vendégük van, s nagyon jól megértik egymást a kézművesség által.

Felrakásos technikával készültek az agyagedények. Balra Sümeginé Horváth Anita, jobbra Németh Dezső fafaragó formatervező iparművész
Fotó: Mozsár Eszter

– A gyerekek fele visszatérő résztvevő, nagyon szeretnek itt lenni. A foglalkozásokon kívül játszunk, az előadásra gyakorlunk. A héten Pacsai Gézáné csipkeverő önkéntesként segít, múlt héten középiskolás diákok vigyáztak rájuk, valamint a közösségi szolgálatot is teljesíthetik a tudásközpontban a középiskolások. A következő héten pihenünk, majd két hét múlva újabb két turnussal jelentkezünk, ahol a Göcseji Kézműves Egyesület tajgai ismertetik meg velük a mesterségeket – sorolta Nikitscher Bernadette.

A másik teremben Németh Dezső fafaragó, formatervező iparművész tartott foglalkozást, ahol felrakásos technikával készültek a hazavihető agyagedények. Bornyász Réka nem először próbálta ki kézügyességét, tavaly ugyancsak részt vett a táborban. Az asztalon a hétfőn készült, saját festésű kartondobozokban már szépen gyülekeztek a gyöngyfűzött, bőrös, sógyurmás, nemezelt kézműves remekek, amiket a záráskor visznek haza magukkal a gyerekek.

Sümeginé Horváth Anita igazgató hangsúlyozta, nem lehet elég korán kezdeni a göcseji hagyományok, értékek továbbadását, aminek egyik legjobb formája a kézműves tevékenységek megismertetése. A foglalkozások sok esetben az iskolai oktatást egészítik ki és vértezik fel a fiatalokat olyan tudással, melyet a későbbiekben bárhol hasznosíthatnak.

– A szülőknek nagy segítség, hogy biztonságos környezetben, képzett mesterekkel, lelkiismeretes segítőkkel együtt vigyázunk a gyerekekre, akik hasznosan és kreatívan töltik el a szabadidejüket – tette hozzá.

A tervek szerint a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban augusztus 12-16. között médiatábort indítanának, amire még várják a 12 év feletti jelentkezőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában