Új járdaszakasz épült a főút mellett

2024.07.03. 07:30

Gyenesdiáson folytatódnak az infrastrukturális fejlesztések

A gyenesdiási önkormányzat önerős fejlesztéseként, 42 millió forintból járda épült a 71-es főút déli oldalán, a Csányi és a Madách utca közötti szakaszon. A beruházás részeként napelemes sebességmérő berendezést is telepítettek.

Péter B. Árpád

Bejárás az új járdaszakaszon, elöl (b-j) Góth Imre Árpád alpolgármester, Baloghné Cserép Andrea pályázati referens és Gál Lajos, mögöttük jobbra Hársfalvi György önkormányzati képviselő

Fotó: Péter B. Árpád

A kedd délelőtti műszaki átadáson Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kiemelte, a nagyközségben fontosak az infrastrukturális fejlesztések, s minden esztendőben különös gondot fordítanak a járda- és útépítésekre, rekonstrukciókra, amelyekhez kapcsolódóan az adott terület csapadékvízelvezető-rendszerét is korszerűsítik, vagy ahol nem volt, ott kiépítik.

A 71-es út környezete prioritásnak számít: északon hosszú járdaszakasz „kíséri” a főutat, de a déli oldal forgalma is megkívánja a gyalogos és biciklis forgalmat szolgáló, korszerű infrastruktúrát, szögezte le a település első embere.

Gál Lajos: Ebből a színvonalból a jövőben sem akarunk engedni. Balról Hársfalvi György önkormányzati képviselő és Góth Imre Árpád alpolgármester
Fotó: Péter B. Árpád

– Most a Csányi és a Madách utca közötti 217 méteres szakaszon, a nyitott árkot befedve, zárt csapadékvíz-elvezető rendszert építettünk, s e fölé minden hatósági követelménynek megfelelő járdát alakítottunk ki, minőségi burkolattal, hiszen ez meghatározza a település arculatát is. Próbáltunk pályázatot keresni, de erre nem találtunk lehetőséget, ezért önerős fejlesztésként beterveztük idei költségvetésünkbe ezt a 42 milliós beruházást – elevenítette fel Gál Lajos.

Ez a fejlesztés – a mobil sebességmérővel együtt – szolgálja az itt élőket, a vendégeket, illetve a közlekedés-biztonságot a forgalmas főút környezetében, tette hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta: itt nem állnak meg, hiszen a 71-es főút Vonyarcvashegy felé eső részén is térköves járdaszakaszokat szeretnének a jövőben építeni.

Gál Lajos kiemelte: a Horváth-Ép Kft. kiváló minőségű munkát végzett, s ebből a színvonalból a jövőben sem akarnak engedni. Ráadásul a szakemberek gyorsan dolgoztak, hiszen „mindössze két és fél hónap alatt végeztek az építéssel”, megújítva bejárókat is.

– Öt út aszfaltozása indul hamarosan, ezek július közepére elkészülnek – vázolta a további terveket a polgármester. – Gyenesdiás mintegy 43 kilométernyi útszakasszal rendelkezik, amelyből sokat már felújítottunk, s e munkát a jövőben is folytatjuk. További prioritás, hogy a belterületi, úgynevezett gyűjtőutak mentén járdaszakaszokat jelölünk ki, ezek tervezése a következő hónapokban indul.

A Csányi és a Madách utca közötti beruházás hivatalosan június 30-án zárult, az új járdát pedig máris sokan használják – gyalogosan és kerékpáron ülve egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában