Az eredmények igazolják a tehetséget és kitartást

2024.06.21. 20:00

Zeneiskolások nemzetközi és hazai sikerei

Számos rangos hazai és nemzetközi megmérettetésen szerepelnek eredményesen a Zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A zeneiskolások a közelmúltban remekeltek, Besenczi Hella (fuvola) Belgrádban és Borsos Veronika (furulya) Érsekújváron lett első, míg Takács Lőrinc (harsona) Kiskunfélegyházán végzett a második helyen. Ők hárman képviselték tehát legutóbb a várost és az iskolát, ám természetesen több tehetséges diák ad számot tudásáról a szakmai rendezvényeken évről évre.

Mozsár Eszter

Zeneiskolások hazai és nemzetközi sikerei. Felvételünkön a Zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám AMI fúvós tanszakának tehetséges növendékei, Besenczi Hella, Takács Lőrinc és Borsos Veronika

Fotó: Pezzetta Umberto

Az édesapjával, Besenczi Árpáddal a színházban együtt játszó (Legyetek jók, ha tudtok; Kőmíves Kelemen; Annie, a kis árva) és kimagasló úszósikereket elérő Hellát kérdeztük először, aki mosolyogva mesélt zenei tanulmányainak kezdetéről. 

- Elsősként szerettem meg a fuvolát, a legjobb barátnőm mesélt erről az álmáról. Amikor az osztályommal Keszthelyen hangszerbemutatón jártunk, akkor tetszett meg igazán a hangja, így második osztályosként beiratkoztam a zeneiskolába, majd a következő tanévtől már Zalaegerszegen folytattam zenei tanulmányaimat – mondta a jelenleg Dózsa-iskolás kislány, aki zenei tehetségét édesanyjától örökölte. – Mivel túl kicsi volt a kezem, először kanyarfuvolán kezdett oktatni a tanárnőm. Édesanyám otthon gyakran zongorán kísér, így könnyebben készülök fel a versenyekre vagy vizsgákra. Húgom, Liána a furulyát váltja zongorára. Zsongor öcsém pedig második éve hegedül. Lassan meglesz a családi zenekarunk.

A tehetséges gyerekek egy idő után akár a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekarban is helyet kapnak. Legutóbb az EgerszegFeszten léptek fel
Fotó: Pezzetta Umberto

Legyen célja a gyerekeknek

Varga Endre fuvolaművész második éve tanít óraadó tanárként, jelenleg a hévízi Illés Gyula Általános iskola tanára és a művészeti intézményegység vezetője. Szerdánként tanítja az egerszegi növendékeket.

- A fuvola iránt mindig nagy az érdeklődés, kedvelt és népszerű hangszer, de idén még maradtak szabad helyek, bátran jelentkezzenek azok, akik kedvet éreznek a fuvola alapjainak elsajátításához. Az az elvem, hogy legyen céljuk a gyerekeknek, az ügyesebbek bátran vállalják tudásukat és mutassák meg magukat. A célok motiválják a gyerekeket, s ha bírják lelkileg a felkészülést, kellően szorgalmasak, akkor jönnek az eredmények. Hella ambiciózus, kitartó, így bátran jelentkeztünk a Beograd-Zemun Nemzetközi Fuvolaversenyre, ahol korcsoportjában első helyezést ért el 98,2 ponttal a maximum 100 pontból. Kicsit izgult az elején, de a helyben kapott zongorakísérőjével nagyon jó volt az összhang. Az ő korcsoportjában indultak a legtöbben, harmincketten.

Borsos Veronika a XV. Nemzetközi Érsekújvári Furulyaversenyen korcsoportjában végzett az élen. Hét éve tanul a zalaegerszegi zeneiskolában, több hazai verseny után ezúttal nemzetközire nevezett tanárának, Gróf Lillának a biztatására. A felvidéki rendezvényen iskolás kortól egészen a felnőtt korosztályig képviselte mindenki a hazáját, iskoláját. 

- Komolyan gondolom a zenei pályát, így a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba jelentkeztem, ősztől ott folytatom tanulmányaimat. Elsősorban előadóművészként tudom elképzelni magamat. Édesapám gitározik, oktatott is, a furulya a magam választása volt. Nagyon élvezem a felkészülési időszakot, csupán a fellépések előtt izgulok kicsit. 

- Veronika munkáját Prehoffer Gábor művésztanár segítette, ő a szombathelyi konzervatórium tanára és a győri egyetem oktatója, miközben Bécsben is tanít. Érsekújváron ő kísérte csembalón növendékünket - folytatta Gróf Lilla, aki harmadik éve csatlakozott a tanári gárdához. - A fafúvós tanszak is nagyon népszerű Zalaegerszegen, magas színvonalú az oktatás. Volt tanáromat – akinél Veronika is kezdett – Stépánné Simon Ágnest váltottam, neki különösen sokat köszönhetnek a tanítványok, többen egyetemen tanulnak jelenleg.

Takács Lőrinc a közelmúltban a minisztérium által meghirdetett XIV. Mélyrézfúvós Országos Versenyen lett korcsoportjában második helyezett Kiskunfélegyházán, felkészítő tanára Vörös István igazgatóhelyettes volt. A döntőbe általában egyetemi szaktanárok juttatják tovább a területi versenyeken megjelenteket, idén mintegy ötven másik tehetséggel mérte össze tudását a gyakorlott zalaegerszegi versenyző. A három évvel ezelőtti országos döntőn ő lett a nyertes. 

- Nyolc éve tanulok a zeneiskolában – folytatta Lőrinc a bemutatkozást. - Eleinte tenorkürtön kezdtem, majd később, öt évvel ezelőtt a harsonán is elkezdtem tanulni. Nem bántam meg, szeretem ezt a hangszert, bár technikailag sokkal nehezebb megszólaltatni. Tenorkürtön a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekarban játszom, a harsonát a szóló darabokra hagyom. A mostani versenyre sokat gyakoroltam, nehéz darabokat adtam elő, úgy gondolom, hogy jól szerepeltem. 

Az eredmények a gyermek és a tanár együttes munkáját igazolják

Győrffyné Könczöl Tímea, a Pálóczi Horváth Ádám AMI igazgatója az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan sikeresnek értékelte az idei vármegyei, regionális és országos szereplésüket. A regionális megmérettetések lehetőségei kiszélesednek, van, amikor a fél Dunántúlt felölelik a területi versenyek. 

- Azt vettem észre, hogy a járvány után még több versenyt írnak ki a szervezők. Zeneiskolánk leginkább az Oktatási Hivatal által meghirdetetteket preferálja, ahol az országos döntőbe jutás a területi válogatókon történik. Emellett diákjaink a határokon túl és más szervezetek által meghirdetett versenyeken ugyancsak megmérettetik magukat, s ahogy látjuk, nagyon ügyesen mutatkoznak be – kezdte az igazgatónő. - Érsekújváron több éve szereplünk, a szerb fuvolaversenyen első alkalommal jelentünk meg, amit Varga Endre óraadó tanárunknak köszönhetünk. Reméljük, hogy lesz még folytatása.

S hogy mit jelent a gyermekek számára az elért eredmény? Mindenképpen visszaigazolása a rengeteg gyakorlásnak, elhivatottságnak, szorgalomnak, energiának, mindannak, amit hangszeres tudásukra pallérozására fordítanak, mondta Győrffyné Könczöl Tímea.

- Ezen kívül visszagazolást kap a tanár, hiszen szemmel láthatóan, mások előtt értékelik a munkáját – folytatta az igazgatónő. - Van egy pozitív és örömteli hozománya a sikereknek: a beiratkozók növekvő létszáma mutatja, hogy népszerű az iskolánk. Közösségi oldalainkon minden eredményünkről, tanári és növendék koncertjeinkről hírt adunk. Szívmelengető, amikor egy kisgyermek a hangszersimogató foglalkozások után maga kéri a szülőt, hogy járhasson zeneiskolába. Az ő kívánsága teljesül, amikor megkedveli a hangszert vagy éppen megnyerő számára a tanár személyisége. A beiratkozás négy napjában mintegy száz érdeklődőt fogadtunk, de a lemaradók se csüggedjenek, lesz még augusztusban pótbeiratkozás. Mindent összegezve emlékezetes és sikeres jubileumi évet tudhat maga mögött a hetven éves intézmény. 

- Pedagógusként nekünk is sokat adnak ezek a hazai és külföldi versenyek, ugyanis látjuk, hogy máshol milyen képzés zajlik, milyen a színvonal a többi intézményben. Nem a trófeáért megyünk elsősorban, hanem a tapasztalatokért - veszi át a szót Vörös István, aki kollégájával, Farkas Károllyal együtt oktat a rézfúvós tanszakon, jelenleg huszonhárom növendékük van. - A találkozók mellett másik lehetőség a megmutatkozásra, ha valaki bekerül az ifjúsági, illetve a városi zenekarba. Aki pedig csak otthon muzsikál magának vagy a családnak, barátoknak, annak is megvan a varázsa, amin nem más, mint az önfeledt játék öröme. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában