PB-gáz szivárgás szimulációja és kárelhárítási protokoll

2024.06.20. 17:30

Vészhelyzeti gyakorlat Zalaegerszegen és a MOL Nyrt. Zalai Finomítójában

Csütörtökön kora délelőtt a városban megszólaltak a szirénák, a Zrínyi úton rendőrautók terelték el a forgalmat, mivel félő volt, hogy az ottani üzem területén bekövetkezett gázömlés továbbterjed. A hatósági katasztrófavédelem és az üzem munkatársai végül megfékezték a káresemény következményeit.

Arany Horváth Zsuzsa

A szivárgó tartálykocsi sérülését azonosítják a katasztrófavédelem munkatársai

Fotó: Pezzetta Umberto

Mindez szerencsére csak az évente kötelező, a MOL Nyrt. Zalai Finomítójában tartott belső védelmi terv gyakorlatának és az ezzel összefüggésben megtartott külső védelmi terv gyakorlatnak a leírása. A gyakorlat előkészítésében és lebonyolításában, ellenőrzésében közreműködött a a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az egységet Szabó István igazgatóhelyettes vezette. A tűzoltók és a hatósági katasztrófavédelmi szakemberek szerepe volt ezen túlmenően az is, hogy az évente megújított védekezési terveknek megfelelően azt szimulálja, hogy az üzem területén bekövetkezett, majd onnan külső helyszínekre is átterjedő eseményt hogyan és miként tudják megfékezni, tudtuk meg Kósi Zsolt szóvivőtől, tűzoltó hadnagytól. 

A MOL Nyrt. Zalai Finomítójának vezetője, Kucselata Ferenc a gyakorlat kezdetén lapunknak elmondta, noha utoljára 2012-ben volt kisebb baleset a finomítóban, mindig felkészültnek kell lenni az esetleges kárelhárításra, ezért az éves közös gyakorlatot mindig más-más veszélyhelyzeti szimulációval végzik el. Idén a gyakorlat a finomítóba vasúton érkező, folyékony PB-gázt szállító tartálykocsi sérülését szimulálta. A 16 mm-es falvastagságú tartály egy ponton megsérült, a szivárgást észlelték, jelezték a belső védelmi egységnek, majd áramtalanították a mozdonyt, és elhagyták a szerelvényt. A folyékony halmazállapotú gáz expandált, légneművé válva terjedt a levegőben. A sínekhez érkező védelmi egység kételemű vízpajzsot helyezett üzembe a szerelvény körül, hogy az északi szél esetleges fordultával megakadályozza a terjedést. Közben a légzőkészüléket használó szakemberek mérték a gázkoncentrációt értesítették a városban állomásozó hivatásos katasztrófavédelmi egységeket, akik két szerkocsival érkeztek. Az üzem területén szólt a sziréna, a dolgozókat az ilyen esetekre kijelölt gyülekezési területre irányították. A tartálykocsit megközelítő katasztrófavédelmi munkatársak megtalálták a kocsi oldalán a gázömlést okozó sérülés helyét, a résre speciális tapadópárnát fújtak fel. Újra mérték a gázkoncentrációt, majd a megnyugtató értékeket észlelve lezárták a gyakorlatot. A kocsi tartalmát ilyenkor átfejtik másik tartályba, ha ez nem lehetséges, Százhalombattáról érkezik speciális mobil átfejtő.

Tudni kell, a szóban forgó, a hazai gázmezőkről szállító, oldalán a gáztartalmat mindig sárga csíkkal jelző tartálykocsiból 20-30 érkezik egyszerre a finomító területére. A színtelen, szagtalan, épp a szivárgás észlelését megkönnyítve mesterségesen szagosított PB gáz önmagában nem mérgező (3 mm falvastagságú PB-palackokat használnak a háztartások is), viszont veszélyes, mert elvonja az oxigént a rendelkezésére álló légtérből, tájékoztattak a finomító szakemberei, amíg zajlott a gyakorlat. Ha pedig tűz keletkezik a gázömlés közelében, akkor akár robbanás is bekövetkezhet. 

A tartálykocsi színezését, és a katasztrófavédelem számára fontos információkkal bíró jelzéseket mutatva a gyakorlat vezetői hangsúlyozták, ezúton is kérik a graffitiseket, hogy soha ne fessék le ezeket a jelzeteket, mert nem várt problémát okozhatnak vele.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában