Megnyílt a Rejtőzködő kincsek kiállítás a Göcseji Múzeumban

2024.06.19. 19:30

Válogatás egy magángyűjtemény anyagából

Arany Horváth Zsuzsa

Havasi Bálint, dr. Vadvári Tibor, dr. Kostyál László, Müller Imre, a kiállítás kurátora és Klinger László, a múzeum közönségkapcsolatokért felelős munkatársa a megnyitó perceiben

Fotó: Pezzetta Umberto

Szerdán délután nyitották meg a Göcseji Múzeumban a Rejtőzködő kincsek című képzőművészeti kiállítást, mely egy magángyűjtemény anyagából válogat a közönség számára. A nagyközönség számára a Múzeumok éjszakáján lesz elsőként elérhető a tárlat, mely augusztus végéig látogatható.  A kollekció kivételes értékű darabja Munkácsy Mihály két alkotása, az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás, a másik egy férfiportré.  Látható id. Markó Károly itáliai ihletésű tájképe, Brodszky Sándor Margit-szigeti parkrészlete és Czóbel Béla virágcsendélete is.

A tárlat másik gerincét a második világháború utáni absztrakt képek alkotják. Kassák Lajos, a magyar avantgárd  legfontosabb személyisége, a nemzetközi modernizmus jelentős alakja három alkotása látható,  valamint Bálint Endre festő és grafikus emlékkép-töredékeinek néhány példánya és Kádár Béla késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakja. 

A kiállítás megnyitóján Havasi Bálint a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója, dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere és dr. Kostyál László művészettörténész, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának tudományos igazgatója ajánlotta a kollekciót. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában